Helsinská univerzita udelí Thunbergovej vo veku 20 rokov čestný doktorát

Greta Thunbergová. Foto: TASR/AP Greta Thunbergová. Foto: TASR/AP

Švédskej klimatickej aktivistke Grete Thunbergovej udelí Teologická fakulta Helsinskej univerzity čestný doktorát. Informoval o tom tamojší spravodajský portál Helsingin Sanomat.

Čestný titul doctor honoris causa je špeciálne uznanie, ktoré sa v akademickej obci udeľuje pomerne sporadicky. Zväčša sa jeho nositeľmi stávajú tie najvýznamnejšie osobnosti v určitom odbore a navyše na sklonku profesijnej dráhy.

Thunbergová ho dostane vo veku 20 rokov a teológiou sa hlbšie nezaoberá. Hoci to pri udeľovaní tohto titulu nemusí hrať úlohu, otvára to dvere pochybnostiam o správnom výbere kandidátky.

Tuomas Heikkilä, profesor cirkevných dejín na Helsinskej univerzite, v reakcii na kritiku tvrdí, že otázky viery a náboženstva majú s klimatickým aktivizmom veľa spoločného.

„Teologická fakulta študuje kľúčové otázky ľudstva. Najväčšie obavy a nádeje. Najväčšie hrozby súčasnosti – ako sú klimatické zmeny, strata prírody a vojny – sú človekom spôsobené problémy, ktoré sa snažia riešiť ovplyvňovaním symptómov. Ale základná otázka je, prečo je človek taký hlúpy?“ uvažuje.

„Zároveň sa usiluje o spoločné dobro nás všetkých. Udelením čestného doktorátu Grete vyjadrujeme, že chceme byť rovnako odvážni a vplyvní ako ona,“ cituje Helsingin Sanomat profesora.

Formálne udelenie titulu sa uskutoční 9. júna tohto roka.

(tod)


Ďalšie články