Čaputová požiadala Hegera, aby kabinet stiahol nomináciu Klusa. Dôsledky by mal vyvodiť sám, reaguje premiér

Eduard Heger a Zuzana Čaputová. Foto: Martin Baumann/TASR Eduard Heger a Zuzana Čaputová. Foto: Martin Baumann/TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová požiadala dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, aby vláda stiahla nomináciu Martina Klusa na kandidáta za člena Európskeho dvora audítorov (EDA). Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Na možné reputačné riziká pre Slovensko prezidentka upozornila premiéra vopred, hoci vláda na schválenie nominácie nepotrebovala prezidentkin súhlas,“ uviedol Strižinec.

Heger: Klus by mal sám vyvodiť dôsledky z hlasovania vo výbore europarlamentu

Martin Klus by sa mal postaviť čelom k situácii, že poslanci Výboru Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu odmietli jeho kandidatúru za člena Európskeho dvora audítorov (EDA). Uviedol to dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger vo štvrtok po príchode na summit EÚ.

Heger zdôraznil, že Klus by mal vyvodiť dôsledky z toho, ako dopadlo stredajšie hlasovanie vo výbore europarlamentu pre kontrolu rozpočtu, keď po jeho vypočutí hlasovalo proti nemu 20 členov výboru, nikto nehlasoval za a traja členovia sa hlasovania zdržali.

„Hlasovanie hovorí jasne. Čísla rozhodli. Ja vždy preferujem ten prístup, že tí najlepší majú vyhrať. Takže treba, aby sa Klus postavil k tomu čelmo,“ uviedol premiér.

Na otázku, či jeho vláda už hľadá náhradníka za Klusa na pozíciu pre Slovensko v EDA, odpovedal, že vláda sa bude touto otázkou zaoberať po jeho návrate z dvojdňového summitu EÚ.

Hlas tiež vyzval vládu vládu na stiahnutie nominácie Klusa za člena EDA

Hlas tiež vyzval vládu, aby stiahla nomináciu Martina Klusa za člena Európskeho dvora audítorov (EDA).

„Vyzývam vládu, aby okamžite stiahla nomináciu Klusa, ešte kým o nej bude definitívne hlasovať plénum europarlamentu. Ľudia na Slovensku si naozaj nezaslúžia hanbu pred celým svetom pre politickú korupciu tejto neschopnej vlády,“ uviedol líder strany Peter Pellegrini. Tvrdí, že išlo len o trafiku pre bývalého poslanca SaS ako odmenu za podporu vlády Eduarda Hegera.

Pčolinský: Nie je vhodné, aby sa Klus uchádzal o pozíciu člena EDA

Nie je vhodné, aby sa poslanec Národnej rady (NR) SR Martin Klus uchádzal o pozíciu člena Európskeho dvoru audítorov (EDA). Myslí si to podpredseda Sme rodina a parlamentu Peter Pčolinský. Dodal, že by bolo normálne, ak by dočasne poverený premiér Eduard Heger stiahol jeho nomináciu. „Nemal by to siliť,“ skonštatoval.

„Myslím si, že to nie je práve najlepšia vizitka pre Slovensko, najmä ak nedostal žiaden hlas,“ povedal Pčolinský novinárom po tom, ako Výbor Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu v stredu (22. 3.) odporučil plénu neschváliť Klusa za člena EDA. „Považujem ho za slušného človeka, čiže trošku ma to aj ľudsky mrzí, že to takto dopadlo, ale myslím si, že si treba z toho zobrať ponaučenie. Minimálne tí, ktorí ho nominovali, by si mali zobrať ponaučenie,“ doplnil poslanec.

Je to hanba pre Slovensko

Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre kontrolu rozpočtu v stredu (22. 3.) odporučil plénu neschváliť slovenského kandidáta Martina Klusa za člena EDA. Po vypočutí Klusa hlasovalo proti nemu 20 členov výboru, pričom nikto nehlasoval za a traja členovia sa hlasovania zdržali.

Neúspech slovenského kandidáta na sociálnej sieti komentoval český europoslanec Tomáš Zdechovský. Ospravedlňujem sa, ale toto som nikdy vo výbore nezažil. Kandidát na pozíciu audítora EÚ nezískal jediný hlas. Je to obrovská hanba pre Slovensko. Kandidát nepresvedčil o svojej odbornej kvalifikácii ani jediného poslanca.

EP má hlasovať o odporúčaní výboru na nasledujúcej plenárnej schôdzi v Bruseli, ktorá sa uskutoční 29. až 30. marca.

Ako sa uvádza v Zmluve o EÚ, každý členský štát navrhuje svojho kandidáta za člena EDA. Rada po konzultácii s EP prijíma členov na obdobie šiestich rokov. Mandát predchádzajúceho slovenského člena EDA Ladislava Balka sa skončil 6. mája 2022.

Martin Klus bol v období rokov 2016 až 2020 poslancom Národnej rady Slovenskej republiky. Od parlamentných volieb v roku 2020 do septembra 2022 bol štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. V septembri 2022 sa opäť stal členom Národnej rady.

https://standard.sk/335492/klus-pohorel-v-ep-obrovska-hanba-pre-slovensko-toto-som-este-nezazil-reaguje-cesky-europoslanec/

(tasr, red.)


Ďalšie články