Vražda Tupého: Dozorová prokurátorka podala na obvineného advokáta návrh na väzbu

adam p Adam P. Foto: reprofoto TV Markíza

AKTUALIZOVANÉ Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie voči osobe JUDr. Adam P. za vraždu študenta Filozofickej fakulty UK Daniela Tupého. Podľa medializovaných informácií ide o muža, ktorý bol vo verejnom priestore pomerne aktívny.

Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu (OS) Bratislava V bude rozhodovať o podanom návrhu na väzobné stíhanie advokáta Adama P. v nedeľu 26. marca.

„OS Bratislava V potvrdzuje, že bol podaný návrh na vzatie do väzby obvineného A. P. Sudca pre prípravné konanie bude o podanom návrhu rozhodovať v nedeľu 26. marca od 11.00 h,“ priblížil hovorca KP Bratislava Juraj Chylo.

Väzobný návrh podala prokurátorka bratislavskej krajskej prokuratúry z dôvodov takzvanej útekovej a kolúznej väzby. Polícia v piatok popoludní priblížila, že okrem Adama P. nie je v súvislosti s vraždou zadržaná žiadna ďalšia osoba.

Pôsobí vo vysokoškolskom prostredí, mal najvyššiu bezpečnostnú previerku

Podľa vyšetrovateľa Tupého zavraždil práve Adam P., ktorý sa v čase skutku v roku 2005 nachádzal na Tyršovom nábreží v Bratislave spolu s ďalšími členmi neonacistickej scény.

Obvinený, ktorý mal v inkriminovanom čase o rok viac ako obeť, takisto navštevoval Univerzitu Komenského a v čase skutku bol zrejme študentom Právnickej fakulty, ktorej budova sa nachádza hneď vedľa. Magisterské štúdium ukončil v roku 2007.

„V roku 2012 získal titul doktora práv. V súčasnosti si robí doktorát, pôsobí na Katedre právnych dejín a právnej komparatistiky,“ napísal web Aktuality.

O Adamovi P. sa v minulosti písalo ako o obhajcovi nacionalistického hudobníka Jaroslava Pagáča či ako o zástupcovi Martina Fleischera, ktorého polícia pôvodne vyšetrovala v kauze Očistec. „Podľa registra úpadcov bol Adam P. správcom konkurznej podstaty v deviatich konkurzoch, išlo predovšetkým o malé konania,“ píšu ďalej Aktuality.

Adamovi P. sa v blogu venoval aj súčasný poslanec parlamentu z klubu SaS Ján Benčík. Opakovane bol hosťom internetového rádia Infovojna, kde sa vyjadroval napríklad k téme Druhej svetovej vojny či osobného bankrotu. Ako expert sa v minulosti vyjadroval aj pre Hospodárske noviny.

Podľa TV Markíza Adam. P „v roku 2009 získal oprávnenie Národného bezpečnostného úradu na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami pre stupeň prísne tajné“. Ide o najvyššiu bezpečnostnú previerku.

(tod)


Ďalšie články