Matovičova odmena 500 eur by zvýšila účasť vo voľbách o 22 percent. K urnám by prišlo takmer 90 percent voličov

Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR

Návrh zákona, ponúkajúci finančnú odmenu vo výške 500 eur pre každého občana, ktorý by sa zúčastnil na blížiacich sa voľbách, ukazuje podľa výsledkov prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane TV JOJ, že by k urnám prišlo voliť takmer 90 percent Slovákov. O 22 percent viac ako bez nej.

Viac ako 80 percent voličov (84 percent) by spomínaná odmena motivovala na to, aby sa na voľbách zúčastnili aj napriek tomu, že nevedia, koho by volili.  Zároveň by 500 eur motivovalo aj vyše 40 percent z respondentov, ktorí pri klasických preferenciách uviedli, že sa na voľbách nezúčastnia.

Zdroj: Agentúra AKO/TV JOJ

Zo všetkých opýtaných respondentov uviedlo 10,8 percenta z nich, že nevedia alebo nechcú odpovedať, alebo, že by sa na voľbách nezúčastnili. Zvyšných 89,2 percenta opýtaných by voliť, naopak, prišlo.

Podstatné je aj to, že Matovičova finančná odmena za účasť na voľbách by pritiahla do volebných miestností o 22 percent Slovákov viac, ako keby sa voľby uskutočnili bez nej.

Koho by volili potenciálni voliči?

Z analýzy výsledkov prieskumu vyplýva, že zo skupiny respondentov, ktorí by išli voliť, by 65,8 percenta volilo stranu, ktorú plánovali aj pred zavedením odmeny.

Ďalších 20,1 percenta opýtaných, ktorí by išli voliť pre odmenu, by volili strany pre nich sympatické v danej chvíli.

Stranu, ktorá by vo voľbách zaručila finančnú odmenu, teda Matovičovo OĽaNO, by na volebnom hárku zakrúžkovalo 3,1 percenta opýtaných.

Prázdnu obálku by napriek účasti na voľbách do urny hodilo necelé jedno percento (0,2 percenta) Slovákov. Zvyšní respondenti by nešli voliť (8,1 percenta), nevedeli (1,8 percenta) alebo nechceli odpovedať (0,9 percenta).

Zdroj: Agentúra AKO/TV JOJ
Zdroj: Agentúra AKO/TV JOJ

V týždni od utorka (7. marca) do nasledujúceho pondelka (13. marca) 2023 uskutočnila agentúra AKO telefonický prieskum na vzorke tisíc ľudí vo veku staršom ako 18 rokov. Respondenti neboli informovaní o zadávateľovi prieskumu.

K návrhu na odmenu 500 eur za účasť na septembrových parlamentných voľbách vystúpil v utorok v Národnej rade líder OĽaNO Igor Matovič ako navrhovateľ. Svoju zhruba hodinovú reč začal dopoludnia, po obedňajšej prestávke hovoril ďalšie tri hodiny.

Matovič v rozprave viackrát zopakoval, že na Slovensku existuje hrozba, že demokracia zanikne. Upozorňoval na hrozbu vlády mafie a extrémistov, ktorí môžu získať po voľbách ústavnú väčšinu. Preto treba dosiahnuť čo najvyššiu účasť vo voľbách. Vyhlásil, že je ochotný stiahnuť návrh a mohol by ho podať aj Smer či ľudia z ĽSNS a on by ho podporil. Tvrdí, že treba zabojovať aj o nevoličov. Myslí si, že v septembri hrozia voľby, ku ktorým príde historicky najmenej voličov

Líder OĽaNO v diskusii spomínal kauzy z čias vlád Smeru-SD, hovoril o väzbách na oligarchov. Kritizoval aj médiá za to, že sú zaujaté. Opakovane tiež spomínal KDH, že odmietlo spoluprácu s Kresťanskou úniou. Kritizoval aj Progresívne Slovensko či niektorých členov novej strany Demokrati za postoj k možnej spolupráci s Hlasom.

O Matovičovom návrhu na odmenu 500 eur za účasť na septembrových parlamentných voľbách by sa mohlo hlasovať už v stredu o 11:00 hodine.

(let, tasr)


Ďalšie články