Twitter opečiatkoval médiá financované vládami. Trudeau hovorí o útoku konzervatívcov na nezávislé inštitúcie

Justin Trudeau. Foto: TASR/AP Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

Sociálna platforma Twitter začala rozlišovať jednotlivé profily médií podľa toho, z akých zdrojov sú financované. Označením „vládou financované“ opečiatkovala sociálna sieť mnohé veľké a známe médiá, napríklad kanadskú televíziu CBC. Tamojší premiér Justin Trudeau hovorí o útoku kanadských konzervatívcov na „nezávislé médiá“.

Kauza s označeniami na Twitteri sa spustila zhruba pred dvoma týždňami, keď sociálna sieť 4. apríla prvýkrát pridala označenie „médium napojené na štát“ na hlavný účet amerického spravodajského rozhlasu NPR (National Public Radio). O pár dní na to označenie zmenila na „médium financované vládou“, ktoré svieti pod profilom spravodajcu doteraz.

Rovnakú formuláciu pridal Twitter aj na hlavné účty mnohých ďalších svetoznámych médií ako napríklad VOA (Voice of America), BBC (British Broadcasting Corporation) či CBC (Canadian Broadcasting Corporation).

Vzbudilo to pobúrenie

Britský spravodajca BBC sa voči kroku platformy ohradil, pričom Twitter neskôr zmenil jeho označenie na „verejne financované médium“.

V rozhovore s reportérom BBC v sídle Twittera v San Franciscu Elon Musk priznal, že britská organizácia „nie je nadšená“ z nálepky, ktorú dostala. „Naším cieľom bolo jednoducho byť čo najpravdivejší a najpresnejší,“ povedal Musk. „Takže si myslím, že upravujeme označenie na ‚verejne financovaná‘, čo si myslím, že hádam nie je príliš namietateľné. Snažíme sa byť presní,“ doplnil miliardár.

Kanadskému CBC zase pod profilom svietilo označenie, že 70 percent jeho rozpočtu financuje vláda, pričom reálne je toto číslo o niečo nižšie, podľa dostupných informácií to sú zhruba dve tretiny. Majiteľ Twittera Elon Musk v príspevku na platforme napísal, že ho CBC kontaktovala s upozornením, že je financovaná vládou na „menej ako 70 percent“, takže číslo v profile televízie bolo znížené na 69 percent.

Médiá zároveň začali avizovať bojkot. NPR pre označenie ohlásilo odchod zo sociálnej platformy, a rovnako tak spravila pred pár dňami aj televízia CBC.

„Naša žurnalistika je nestranná a nezávislá. Naznačovať opak je nepravdivé. Preto pozastavujeme naše aktivity na Twitteri,“ uviedla CBC na sociálnej platforme.

Trudeau hovorí o útoku konzervatívcov na nezávislé médiá

K odchodu kanadskej televízie zo sociálnej platformy, ktorú nedávno kúpil Elon Musk za 44 miliárd dolárov, sa vyjadril dokonca aj samotný kanadský premiér Justin Trudeau. Obvinil kanadských konzervatívcov (Conservative Party of Canada) z toho, že si vybrali „útočiť na nezávislé médiá“.

Trudeau kritizoval konzervatívneho poslanca Poilievra z toho, že sa „utieka k americkým miliardárom, technologickým gigantom“, aby „zaútočil na túto inštitúciu (CBC), ktorá je dôležitá pre mnohých, mnohých Kanaďanov“.

Kanadský liberálny premiér vyjadrením narážal na otvorený list, ktorý líder Konzervatívnej strany Kanady Pierre Poilievre poslal 11. apríla majiteľovi Twitteru. V ňom Muska žiadal, aby bola kanadská televízia označená ako „štátom financovaná“, keďže v oficiálnych podmienkach na sociálnej platforme sa píše: „Vládou financované médiá sú definované ako médiá, ktorým vláda poskytuje časť alebo celé financovanie a môžu mať rôzny stupeň účasti vlády na redakčnom obsahu.“

Poilievre tiež neskôr rozhodnutie Twittera pochválil a v príspevku napísal, že „teraz ľudia vedia, že ide o Trudeauovu propagandu, nie o spravodajstvo“, a odkázal používateľov na petíciu Konzervatívnej strany za zrušenie vládneho financovania CBC, čo je dlhodobým cieľom jeho strany.

CBC označenie „financovaná vládou“ spochybnila a uviedla, že je „financovaná z verejných zdrojov prostredníctvom parlamentných prostriedkov, o ktorých hlasujú všetci poslanci“.

Financovaná premiérom?

Kanadský senátor Leo Housakos však vo svojom príspevku poukázal na to, že CBC dotuje priamo kanadský premiér a jeho Liberálna strana Kanady o tom dokonca píše na vlastných webstránkach.

„Na webovej stránke Liberálnej strany Kanady neuvádzajú, že CBC je financovaná z verejných zdrojov. Pravda je, že nehovoria ani to, že je financovaná vládou. Nie, nie, je to ešte horšie. Liberáli v skutočnosti tvrdia, že CBC je financovaná Trudeauom!“ komentoval Housakos pokrytectvo liberálov a priložil screenshot webstránky Liberálnej strany Kanady.

Zdroj: The Liberal Party of Canada (reprofoto)

Na nej svieti nápis: „Kanada by bez CBC nebola rovnaká. Preto Justin Trudeau a Liberáli (Liberálna strana Kanady) investovali 675 miliónov dolárov do financovania revitalizácie CBC.“

Americký televízny moderátor to zase odľahčil a na celej kauze sa zasmial: „Som presvedčený, že Elon Musk vynaložil 44 miliárd dolárov na Twitter len preto, aby trolloval médiá.“


Ďalšie články