Dúhovejší ako Matúš Vallo. Nový primátor z CDU chce, aby bol Berlín hlavným mestom dúhových ľudí

Berlin, Germany. 24th Mar, 2023. Kai Wegner (CDU), chairman, stands to make a statement after coalition negotiations between the CDU and SPD following the elections to the Berlin House of Representatives. Credit: Christophe Gateau/dpa/Alamy Live News Kai Wegner, primátor Berlína. Foto: Profimedia.sk

Volá sa Kai Wegner a po 22 rokoch bude prvým primátorom Berlína z CDU. Hlavné mesto Nemecka pod jeho vedením však bude dúhovejšie, ako Bratislava s Matúšom Vallom. Vo všetkých kultúrnych témach ustúpil dúhovým aktivistom, nová koaličná dohoda obsahuje 12 splnomocnencov pre queer otázky, niekoľko programov a štedrú podporu pre dúhové rodiny, boj proti globálnemu antifeminizmu a ďalšie novinky, o ktorých sa u nás ešte nehovorí.

Symbolom progresivizmu v mestskej a komunálnej politike na Slovensku je Matúš Vallo. Ponúka mix tém, ktoré sú príznačné pre tento ideologický prúd, od zelenej po dúhové farby. Keď sa však začítate, čo chystá pre Berlín nový primátor Kai Wegner, tak si opäť a uvedomíte, aký rozdiel je medzi Berlínom a Bratislavou. Politicky je to iné časové pásmo.

Wegner je ročník 1972, rozvedený protestant, otec dvoch detí, ktorý podporoval Jensa Spahna na šéfa CDU a Markusa Södera ako kandidáta na kancelára. Nerád sa teda prieči tomu, čo sa píše v novinách, týka sa to aj dúhových tém.

V meste by to nemuselo byť také dôležité, najmä ak vás ľudia volia kvôli úplne iným témam, ale napokon je všetko inak. Wegner napokon manželstvo pre všetkých sám podporoval aj v celoštátnom parlamente.

Po februárových voľbách do zemského parlamentu v Berlíne sa zdalo, že sa aj napriek jednoznačnému víťazstvu kresťanských demokratov udrží ľavicová koalícia zložená zo sociálnych demokratov, Zelených a Ľavicovej strany. Tejto vlády už mali Berlínčania síce, takpovediac, plné zuby, ale pre vypadnutie liberálov z parlamentu zostala ľavici matematická väčšina. A, pravdu povediac, pre CDU by to nebolo také tragické, keby naďalej zostala v opozícii. Volebné obdobie je totiž pre opakované voľby skrátené a bude trvať len tri a pol roka, takže pri zotrvaní ľavicovej vlády by mohla byť túžba po zmene ešte väčšia.

Ako prvý pri zostavovaní vlády bol na ťahu víťaz, teda CDU. Sociálni demokrati boli rozpoltení, či pristúpiť s kresťanskými demokratmi na rokovania alebo sa usilovať o obnovu ľavicového spojenectva. Rokovania medzi CDU a SPD nakoniec predsa vyústili do podpisu koaličnej zmluvy. Minulý víkend o účasti SPD na koalícii hlasovala členská základňa strany a mierna väčšina (54,3 percenta) sa vyslovila za podpis koaličnej dohody s CDU (proti veľmi intenzívne agitovala hlavne mládežnícka organizácia SPD). Vo štvrtok by tak mal zemský parlament potvrdiť vo funkcii primátora Kaia Wegnera z CDU. Do takzvanej červenej radnice v Berlíne sa tak po 22 rokoch nasťahuje kresťanský demokrat. Obidve strany sa toto ‚manželstvo z rozumu“ snažia na verejnosť predať ako cestu ku zmiereniu rozdelenej spoločnosti v hlavnom meste.

Čo to v praxi pre CDU znamená? Cenou za podiel na moci je pre Úniu strata vlastnej identity v spoločensko-politických otázkach. CDU sa ku konzervatívnemu programu hlási len v opozícii. Len čo sa kresťanskí demokrati dostanú k moci, posúvajú sa významne doľava a ustupujú svojim zeleným alebo červeným koaličným partnerom. Všade tam, kde má CDU podiel na moci, uzavrela koalíciu so Zelenými alebo s SPD. Posun CDU doľava sa však nedeje len v rámci ustupovania koaličnému partnerovi, o čom svedčí príklad Bavorska. To je jedinou nemeckou spolkovou republikou, kde existuje neľavicová koalícia, pretože tu vládne CSU s takzvanými slobodnými voličmi. Predsa tu však prednedávnom bavorský premiér Markus Söder vyhlásil queer akčný plán pre Bavorsko, ktorý bude oficiálnou podporou pre LGBT ľudí.  

Berlín ako hlavné mesto dúhy

Zemská organizácia CDU v Berlíne, pochopiteľne, nie je výnimkou, pokiaľ ide o stratu profilu. Kai Wegner prenechal sociálnym demokratom hodnotové otázky, takže Berlín má aj pod Wegnerovým vedením zostať „hlavným mestom dúhových ľudí“. Na troch stranách z celkovo 135-stranovej koaličnej dohody, ktorá je zároveň programovým vyhlásením zemskej vlády, sa CDU a SPD zaväzujú na rozličné dúhové opatrenia.

V každom z 12 berlínskych obvodov bude platený splnomocnenec pre queer otázky, Berlín zvýši finančnú podporu pre rôzne LGBT programy, na spolkovej úrovni sa bude zasadzovať za moderné právo na sebaurčenie a zrušenie zákazu darcovstva krvi pre mužov, ktorí majú sex s mužmi a o doplnenie charakteristiky sexuálnej identity do článku 3 základného zákona.

Mesto sa ďalej zaväzuje zvyšovať viditeľnosť lesieb, budovať poradenstvo pre dúhové rodiny a predchádzať ich diskriminácii na súdoch, úradoch a školách. V kultúrnych inštitúciách bude posilňovaná feministická a queer perspektíva, bude rozvíjaný queer mesiac, zriadi dúhový dom ako komunitný priestor a podobne. Berlín podporuje boj proti „celosvetovo rastúcemu antifeminizmu“ a hlási sa k Istanbulskej dohode . Pojem „queer“ sa v koaličnej dohode spomína 32-krát, slovo „konzervatívny“ či „občiansky“ by sme hľadali márne.

Okrem dúhovej kapitoly „zaujme“ zníženie volebného veku na 16 rokov, medzinárodné dni proti nenávisti voči islamu alebo „gender budgeting“ naprieč rezortmi (rozpočtové zvýhodnenie znevýhodnených).

Bezpečnosť na prvom mieste

CDU svoju kampaň postavila okrem iného na tom, že sľubovala zvýšenie bezpečnosti a potieranie kriminality v meste – nielen v reakcii na násilnú silvestrovskú noc. Začiatkom februára bol z berlínskeho väzenia prepustený na slobodu člen najväčšieho nemeckého mafiánskeho klanu Muhamed Remmo, pretože vo väzení bol nedostatok miest na protidrogové liečenie, na ktorom sa Remmo mal zúčastniť. Remmo po prepustení opustil Nemecko a odletel do Turecka.

Nové vedenie mesta preto v mnohých vzbudzuje veľké očakávania. Minulý týždeň sa však objavila spoločná fotografia Kaia Wegnera s Mehmetom Kaplankiranom, ktorý bol opakovane odsúdený za násilnú trestnú činnosť a pred ktorým majú rešpekt aj šéfovia klanov (tak sa pre RTL vyjadril jeden z policajných vyšetrovateľov). Aj reštaurácia, kde sa stretli, je polícii tiež dobre známa – „Black Bull“ na Kottbusser Tor v Kreuzbergu je miestom, kde sa stretávajú šéfovia klanov. (Kottbusser Tor je najznámejším miestom v Berlíne, kde sa dajú zohnať drogy.)

Wegner tu spolu so svojou stranou oslavoval ukončenie ramadánu. Reštaurácia fotku zverejnila na svojom instagramovom profile so slovami „náš čestný hosť Kai Wegner“, medzitým však bola zmazaná. Z tímu Wegnera prišlo vysvetlenie, že budúci primátor prechádzal od stola k stolu a nevedel, s kým sa práve fotí.        

Pre Wegnera, ktorý sa v kampani prezentoval ako hlavný garant bezpečnosti a bojovník s klanmi, to nie je vôbec dobrý začiatok v úrade. Ktovie, keby dovidel až do Bratislavy, možno by ho aj potešilo, že je progresívnejší ako symbol tunajšieho progresivizmu.


Ďalšie články