Na Dankovu kandidátku ide aj Národná koalícia. SNS sa môže dostať do parlamentu a rozhodnúť o budúcej vláde

Fico a Danko Andrej Danko a Robert Fico na spoločnom stretnutí v centrále SNS 26. apríla 2023. Foto: reprofoto Facebook

Slovenská národná strana má podľa odborníkov reálnu šancu na návrat do parlamentných lavíc. Dôležitejším momentom však môže byť jej účasť pri zostavovaní potenciálnej vládnej koalície. Voličská podpora SNS navyše zrejme ďalej porastie, keďže na kandidátke strany sa podľa exkluzívnych informácií Štandardu definitívne objaví aj Národná koalícia a na spadnutie je spojenie s ďalšími menšími, no nie úplne irelevantnými hráčmi.

SNS po posledných parlamentných voľbách doplatila na vládu so Smerom a strana skončila mimo parlament. Chvíľu sa zdalo, že môže z volebnej mapy zmiznúť úplne. Hoci s historickou SNS, ktorej tradícia siaha až do roku 1871, nemá veľa spoločné, predsa len je to – podľa názvu – najstaršia strana u nás.

Volebný neúspech nasledovali klesajúce preferencie až na úroveň jedného či dvoch percent ale aj ostrý konflikt medzi šéfom Andrejom Dankom a podpredsedom Antonom Hrnkom. Danko dokonca v najhoršom povolebnom období v apríli 2020 odmietol úvahy o svojej opätovnej kandidatúre za predsedu strany a takisto priznal, že zvažuje definitívny odchod z politiky.

Svojim vystupovaním sa Danko úspešne zosmiešnil, aj keď strana pod jeho vedením sa dokázala ozvať v niektorých dôležitých témach (Istanbulský dohovor, migračná dohoda OSN a podobne).

Po februári 2020 však prišli iné problémy a aj so zosmiešnením má aktuálne problém niekto iný. Danko sa vytratil, ale potom aj vrátil a ponúkol intenzívnu kampaň na sociálnych sieťach. Strana sa tak postupne opäť dostáva na politickú mapu. Je celkom možné, že úloha, ktorá jej môže po septembrových voľbách pripadnúť, môže byť napokon extrémne dôležitá.

Tarabom to zďaleka nemá končiť

Národniari sú totiž ťahúňom javu, ktorý môžeme nazvať ako veľké spájanie menších národných a konzervatívnych zoskupení. A na rozdiel od pravice, ktorá o spájaní iba hovorí, ho SNS aj skutočne realizuje.

Ako už je známe, prvým partnerom do volieb je strana Život – Národná strana opozičných poslancov Tomáša Tarabu a Kuffovcov. Ale miesta na kandidátke SNS dostane aj Národná koalícia. Štandardu to v stredu podvečer potvrdil jej predseda Rudolf Huliak: „Áno, pracuje sa na tom.“ „Pracujeme na zmluvách, právnici rokujú,“ dodal. Sľúbený majú záver kandidátky, presnejšie miesta 130 až 150.

Národná koalícia je preferenčne pomerne užitočná, keďže v prieskumoch si dokázala pripísať už aj okolo jedného percenta a môže byť podobne prínosná ako tarabovci. Zaujímavosťou je, že obe strany v minulých parlamentných voľbách figurovali na kandidátke ĽSNS.

Danko sa okrem toho netají tým, že rokoval aj s lídrom strany Slovenský patriot europoslancom Miroslavom Radačovským. V hre je aj spolupráca s KSS, minimálne podľa jej predsedu Jozefa Hrdličku a o „zvažovaní“ Dankovej ponuky hovorí aj šéf agentúry Polis a politický analytik Ján Baránek, ktorý zbiera podpisy pre vznik vlastného projektu Zdravý rozum – kresťanské a konzervatívne hnutie.

Súčasťou spájania sa pod jednou strechou mala byť aj ľavicová strana Socialisti.sk, ktorú založil historik a politický komentátor Eduard Chmelár a v súčasnosti ju vedie novinár Artur Bekmatov, no spoločné rokovania s ňou sa skončili už v úvodnej fáze.

Danko však viackrát prízvukoval, že s jednotlivými stranami sa SNS nebude zlučovať a ani s nimi vytvárať koalíciu, ale malo by ísť o spoločnú kandidačnú listinu. Ozrejmil tiež, že v rámci nej vytvoria individuálne dohody s jednotlivými osobami.

V súvislosti s veľkou kandidátkou SNS boli na stole aj mená poslankyne Romany Tabák a niekdajšej poslankyne Martiny Šimkovičovej.

SNS však podľa najnovšieho stanoviska s Tabák nerokuje a ani nebude. Taraba si ju však na kandidátke vie predstaviť. Danko tvrdí, že poslankyňu si váži, ale pri tvorbe kandidačnej listiny s ňou nepočíta. „Som zodpovedný za kandidátku, spájam národné a kresťanské sily, ktoré sú dlhodobo národné a kresťanské. Ale pani Tabák pracovala s Kollárom aj Matovičom a SNS nie je Noemova archa, kde príde každý, keď sa rozhodne,“ vyhlásil v stredu.

Okrem politikov by sa na kandidátke SNS podľa Danka mali objaviť aj niektoré verejne známe postavy. „Rokujeme s rôznymi osobnosťami občianskeho a politologického spektra,“ povedal tento týždeň.

Andrej Danko a Tomáš Taraba. Foto: Pavel Neubauer/TASR

O pár dní budeme vedieť viac

Líder národniarov v telefonickom rozhovore pre Štandard (ktorý sa uskutočnil v stredu predpoludním, teda skôr ako rozhovor s Huliakom) v obavách zo zneužitia odmietol predčasne potvrdiť čo i len jedno ďalšie meno, ale exkluzívne spresnil, že k predstaveniu nových tvárí príde už na budúcu stredu, teda 3. mája.

„Ja mená dopredu nehovorím, aj keď by som vám ich veľmi rád dal,“ povedal Danko Štandardu a dodal, že rokovania sa nachádzajú vo svojej finálnej fáze, v ktorej sa dolaďujú už iba detaily.

Pripomíname, že politické strany v zmysle zákona predkladajú kandidačné listiny najneskôr 90 dní pred dňom konania volieb, ktoré sú naplánované na 30. septembra. Jednotlivé subjekty ich teda môžu odovzdať maximálne do 2. júla, takže SNS čas netlačí.

Účasť v Národnej rade je reálna, zhodujú sa experti

Národniari sa v posledných mesiacoch posunuli vyššie aj v prieskumoch verejnej mienky. Agentúra AKO napríklad vo svojom poslednom prieskume SNS namerala 4,3 percenta. Zber sa realizoval na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov v termíne od 4. do 11. apríla, teda ešte pred oznámením prvého spojenia s tarabovcami 12. apríla.

Odborníci svorne tvrdia, že SNS môže po 30. septembri prekročiť brány parlamentu. „Áno, myslím si, že SNS má potenciál na prekročenie päťpercentnej hranice. Podľa našich prieskumov vychádza, že SNS je prijateľná z hľadiska jej voľby zhruba pre tretinu populácie,“ uviedol pre Štandard riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik. Slosiarik vychádzal zo situácie, v ktorej nebolo známe partnerstvo s Národnou koalíciou.

Situáciu podobne hodnotí aj Michal Cirner z Inštitútu politológie Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity. „Šanca SNS na vstup do parlamentu existuje, preferencie im v relevantných prieskumoch verejnej mienky stúpajú alebo sa držia na úrovni okolo 3 percent. Spojenie s tarabovcami a prípadná ďalšia spolupráca s inými takzvanými pronárodnými alebo konzervatívnymi politickými silami by im mohla pomôcť,“ skonštatoval Cirner pre Štandard. Cirner takisto komentoval status quo ešte pred stanoviskom Huliaka.

Podľa Slosiarika SNS bojuje o hlasy voličov najmä so Smerom, Republikou a čiastočne Hlasom. Cirner zasa ako zdroj možného elektorátu skloňuje sklamaných voličov ĽSNS či OĽaNO, no konštatuje, že strana bojuje aj o nevoličov či napríklad o voličov KDH. Práve Baránek bol dlho blízkym človekom bývalého vedenia KDH z čias Pavla Hrušovského, zvlášť poslancom ako Martin Fronc, Pavol Abrhan a ďalším.

Potenciálny najväčší úspech SNS však nemusí byť samotný vstup do parlamentu, ale predovšetkým úloha jazýčka na váhach pri tvorbe budúcej koalície. S pomocou tejto strany by sa totiž momentálne vedúcemu Smeru mohlo podariť vytvoriť vládu dokonca aj bez Hlasu Petra Pellegriniho, napríklad za účasti strán Republika, SNS a Sme rodina. Všetky tieto subjekty vzájomnú spoluprácu nevylúčili.

Martin Slosiarik. Foto: Matúš Zajac

Fico: SNS je spoľahlivý partner

Danko sa v stredu v centrále vlastnej strany stretol s lídrom Smeru. Povedal, že Fica informoval o svojich rokovaniach s inými stranami a vyjadril presvedčenie, že SNS sa dostane do parlamentu.

Danko takisto povedal, že sa so Smerom dohodli na spoločných akciách. Takto si chcú pripomenúť napríklad výročie konca vojny 8. mája na Slavíne.

Fico SNS označil za spoľahlivého partnera, s ktorým si v mnohých otázkach na stretnutí rozumeli. Predseda Smeru ocenil takzvaný integračný proces pronárodných strán, ktorý spustila SNS. „Nám sú tieto myšlienky veľmi blízke,“ povedal Fico a dodal, že spojenie národniarov so stranou Tarabu naznačuje úspech.

„Nepochybujem, že Slovenská národná strana, postavená na myšlienke takejto integrácie, má šancu prekročiť päťpercentnú hranicu,“ uviedol v centrále národniarov Fico.

Pellegrini sa s Dankom stretne inokedy

Na stretnutie s Ficom a Dankom dostal od šéfa národniarov pozvánku aj Pellegrini. Líder Hlasu sa o plánovanej účasti Fica podľa vlastných slov dozvedel až z médií. Ako povedal v rozhovore pre agentúru Sita, „celé to bolo od začiatku také zvláštne“.

Dankovi sa podľa svojich slov poďakoval za pozvanie, no pre iný pracovný program sa na schôdzke nemohol zúčastniť. Rád sa stretne so šéfom národniarov v inom termíne, no nevidí vraj žiadny dôvod na „obrúsenie hrán“ s Robertom Ficom.

„Pokojne nech absolvuje priateľské neformálne rozhovory s pánom predsedom Ficom a ja sa následne veľmi rád budem snažiť nájsť čo najskôr termín na našu spoločnú kávu s pánom Dankom,“ povedal Pellegrini.

Danko chcel pôvodne vytvoriť predvolebný blok opozičných strán práve na báze spolupráce so Smerom a Hlasom. Strany mali podľa jeho úvah spoločne postupovať už v komunálnych voľbách, ktoré sa uskutočnili vlani na jeseň. Na to však napokon neprišlo.


Ďalšie články