Video s mlčiacimi ukrajinskými vojakmi: Kyjev začiatok ofenzívy neoznámi

ukr Foto: Ukraine Front Lines/Twitter (reprofoto)

Dlho očakávaná ukrajinská ofenzíva zrejme nebude oficiálne oznámená. Velitelia chcú podľa všetkého postaviť úspech operácie na prekvapení. Svedčí o tom video s príslušníkmi ozbrojených síl, ktorí gestom vyzývajú, aby nik neprezrádzal informácie o chystanej ofenzíve.

Posolstvo videa, ktoré začalo v nedeľu doobeda kolovať na sociálnej sieti Twitter, je jasné: začiatok ukrajinskej ofenzívy ohlásený nebude. Na záberoch vidieť niekoľkých príslušníkov ukrajinskej armády, ako si dávajú prst na ústa v geste naznačujúcom, aby ľudia mlčali o akýchkoľvek informáciách o pripravovanej ukrajinskej protiofenzíve.

Na konci videa je jasne viditeľný aj nápis: „Plány potrebujú ticho.“

Vzápätí je na audiovizuálnom materiáli vidieť aj ďalší text: „Začiatok nebude ohlásený.“ To je zjavne narážka na plánovanú protiofenzívu ukrajinských ozbrojených síl.

O začiatku protiofenzívy sa už dlhšie špekuluje. Pôvodne sa spomínali jarné dátumy. Posun ofenzívy však mohli zapríčiniť viaceré faktory, napríklad únik strategických dokumentov v USA.

Keďže sa v posledných dňoch objavilo množstvo správ o útokoch protikremeľských skupín v Belgorodskej oblasti, debata o tom, či sa už ukrajinská ofenzíva začala, je opäť na stole. Video však naznačuje, že oficiálny začiatok zrejme oznámený nebude.

https://standard.sk/362676/sucast-ukrajinskej-protiofenzivy-v-ruskom-pohranicnom-meste-vypukli-tazke-boje/

(sak)


Ďalšie články