Napätie v Brne: Za zabitím Róma údajne stojí Ukrajinec. Polícia vysvetľuje, prečo nezverejnila jeho identitu

V prípade mladého Róma, ktorý v Brne tragicky zahynul na následky pobodania, vyšli na povrch nové skutočnosti. Podľa portálu iDNES.cz a dostupných svedectiev bol útočníkom tridsaťsedemročný muž z Ukrajiny.

reprofoto Foto: idnes tv/screenshot

Incident sa odohral v nedeľu 11. júna krátko pred 20.00 v blízkosti zastávky Přístaviště v Brne-Bystrci. Dvaja mladíci smerovali električkou na festival ohňostrojových predstavení Ignis Brunensis. Po opustení dopravného prostriedku ich nožom napadol páchateľ, o ktorom donedávna médiá zverejňovali iba to, že bol cudzinec. Tridsaťsedemročný muž spáchal skutok údajne pre hlasnú hudbu, ktorú si zosnulý Nikolas (†23) s kamarátom púšťali v električke.

Smrť vyvolala nielen smútok, ale aj vášnivé reakcie voči Ukrajincom. Kritike čelí najmä česká polícia, ktorá nezverejnila národnosť útočníka. Tá sa bráni tým, že zo zákona môže danú informáciu poskytnúť iba v prípade, ak bolo po osobe vyhlásené pátranie. Polícia v súčasnosti stále zháňa ďalšie svedecké výpovede, čím zároveň dôvodí aj svoju doterajšiu informačnú strohosť.

Ukrajinská národnosť útočníka vzbudila vo verejnom priestore vlny emócií. Incident totiž otvoril dvere kolektívnemu pranierovaniu ukrajinských migrantov, aj kritike vlády za jej politiku k vojne. Kritické aj nenávistné prejavy začali rôznymi spôsobmi šíriť určité skupiny ľudí i jednotlivci. Česká a moravská spoločnosť sú voči utečencom a príslušníkom iných národov na svojom území vysoko tolerantné, zvlášť to platí pri Ukrajincoch. Tých je podľa dostupných údajov na území Česka vyše pol milióna, niektoré domáce údaje uvádzajú až vyše 630-tisíc Ukrajincov na území Česka, čo predstavuje zhruba päť až šesť percent celkovej populácie.

Na Slovensku je počet Ukrajincov na úrovni zhruba 100-tisíc, čo je výrazne menší podiel. Politika Českej republiky voči vojne na Ukrajine je ešte angažovanejšia ako slovenská, čo vyvoláva istý typ sociálneho napätia v spoločnosti. Po incidente, k akému došlo v nedeľu večer v Brne, sa takéto veci vedia prepojiť.

Česká hudobníčka Lucie Bikárová na svojom facebookovom profile zverejnila video, v ktorom kladie vinu za tragédiu na plecia českej vlády. Podľa nej nárast počtu ľudí z Ukrajiny ohrozuje krajinu. Uvedené video zdieľala na svojom profile aj kamarátka obete Žanny Plachetková. Tá sa však voči kolektívnej nenávisti vyhraňuje, odsudzuje iba problémových Ukrajincov.

Bikárová i Plachetková zároveň vyzvali verejnosť na účasť na demonštrácii, ktorá sa má konať najbližšiu sobotu na Moravskom námestí v Brne. Podľa hovorkyne mestskej časti Brno-stred Kateřiny Dobešovej však táto akcia ešte nebola oficiálne nahlásená.

Všeobecnú nenávisť voči ukrajinským prisťahovalcom odsúdila aj česká rómska organizácia Romea. Podľa aktivistu Jaroslava Mika si Rómovia, ktorí kladú vinu za incident na celú skupinu ľudí, pod sebou – obrazne povedané – pília konár. Rovnakým spôsobom totiž môže spoločnosť odsúdiť aj celú rómsku menšinu za skutok, ktorý by potenciálne spáchal iba jeden problémový Róm. Takéto zmýšľanie je podľa Miku nebezpečné. Navyše dodáva, že utečenci z Ukrajiny český sociálny systém neohrozujú.

Zaujímavé na tomto incidente je aj to, ako sa o ňom v českých médiách informuje. Najotvorenejší prístup volí iDnes.cz, Lidové noviny sú podstatne opatrnejšie a ešte dnes píšu o páchateľovi ako o „cudzincovi“. Minister vnútra Vít Rakušan hovorí, že polícia vyšetruje trestný čin štandardným postupom, ľudia by sa podľa neho nemali pod vplyvom emócií nechať manipulovať pre „odsúdeniahodný čin jedného človeka k neznášanlivosti voči akejkoľvek skupine obyvateľov“.

Opatrný prístup volí aj splnomocnenkyňa vlády pre záležitosti rómskej menšiny v Česku Lucie Fuková. Na Twitteri vyzvala na „potrebu zachovať pokoj a nepaušalizovať s ohľadom na národnosť páchateľa“.

(luc)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac