Francúzske „ľahké tanky“ vinia zo smrti vojakov. Na útok sú nevhodné, tvrdí ukrajinský veliteľ

Francúzske ľahké tanky typu AMX-10 RC sú nepoužiteľné v prvej línii. Cez tenký pancier preniknú črepiny a na poľnej ceste sa im kazia prevodovky, tvrdí ukrajinský veliteľ.

kolesový tank Francúzske ľahké kolesové obrnené vozidlo AMX-10RC s ukrajinskou posádkou. Reprofoto: Twitter

Po pár týždňoch protiofenzívy ukrajinská armáda zisťuje, že niektoré vojenské stroje sú na priamy útok nevhodné. Kritika sa zniesla na francúzske obrnené vozidlá typu AMX-10 RC, niekedy označované ako ľahké tanky.

Ukrajinský veliteľ práporu 37. námornej brigády, ktorý používa volací znak Spartanec, pre agentúru AFP povedal, že takzvané kolesové tanky sú „nepraktické“ na frontové útoky, lebo majú „tenký pancier“. Bojovníci tejto brigády operujú v blízkosti ruskej frontovej línie vo východnej časti Doneckej oblasti.

„Žiaľ, vyskytol sa jeden prípad, keď štvorčlenná posádka zahynula vo vozidle. Došlo k delostreleckému ostreľovaniu a v blízkosti vozidla vybuchol granát, úlomky prerazili pancier a muničná súprava explodovala,“ povedal veliteľ v piatok pre agentúru AFP.

„Zbrane sú dobré, pozorovacie zariadenia sú veľmi dobré. Ale žiaľ, je tam tenký pancier a je nepraktické ich použiť v prvej línii,“ povedal Spartanec s dôvetkom, že francúzskym AMX-10 sa navyše kazili prevodovky, zrejme v dôsledku ich používania na poľných cestách.

Stroje preto využijú ako palebnú podporu. „Posielať vozidlá (AMX-10) do boja, aby boli zničené, považujem za nepraktické a zbytočné, pretože je to predovšetkým riziko pre posádku,“ povedal Spartanec. Nespresnil, koľko vozidiel AMX-10 má elitná bojová formácia, a odmietol ich ukázať reportérom AFP v teréne.

Problém vidí aj v tom, že ukrajinských vojakov cvičia vo Francúzsku na kolesových tankoch len mesiac. Taký čas podľa vojaka nestačí na úplné zvládnutie ich taktického použitia.

Americké a britské vozidlá sú oveľa odolnejšie

Veliteľ práporu pre reportérov uviedol, akú výhodu majú oproti francúzskym strojom takzvané obrnené vozidlá odolné voči výbuchom mín (MRAP) americkej (Oshkosh) a britskej (Husky) výroby. Obe dokážu odolať aj priamemu zásahu raketovými granátmi.

Oba typy má Kyjev vďaka Washingtonu a Londýnu vo výbave. Veliteľ ukázal AFP dve vozidlá Oshkosh. Jedno z nich malo menšie poškodenie kapoty črepinami, ale veliteľ to odôvodnil tým, že ide o „slabé“ miesto a inak vozidlo poskytuje veľmi účinnú ochranu.

„Ak nabehne na mínu, odletí koleso, ale vozidlo zostane nepoškodené,“ uviedol vojak ako príklad. Ak sa podľa neho to isté stane sovietskemu bojovému vozidlu pechoty (BMP alebo BMD) skončí sa to „veľmi smutne pre posádku a vozidlo“.

Zelenskyj aj Reznikov francúzsky dar sprvu chválili

Podľa francúzskeho ministerstva obrany vozidlá AMX-10 poskytujú ochranu pred paľbou ľahkej pechoty. Ich bojová hmotnosť je približne dvadsať ton a namiesto pásov majú kolesá. Vyvinuli ich v 70. rokoch a francúzske ozbrojené sily ich začali nahrádzať modernejšími vozidlami Jaguar.

Ešte na jar tohto roku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval francúzskemu lídrovi Emmanuelovi Macronovi za to, že do Kyjeva poslal tieto ľahké tanky. Ministra obrany Oleksija Reznikova neskôr nasnímali, ako sa v jednom z nich aj vezie.

Začiatkom júna sa na sociálnych sieťach objavili zábery, že tieto kolesové tanky sú v ukrajinskej protiofenzíve častým terčom úspešných ruských útokov. Moskva vtedy tvrdila, že za jeden deň zničila vyše sto obrnených vozidiel a 28 tankov, z toho tri francúzskej výroby a osem nemeckých leopardov.

Aj spravodajská webová stránka s otvorenými zdrojmi Oryx, ktorá na základe snímok z bojiska sčítava straty techniky, napočítala na Ukrajine tri vyradené AMX-10 RC.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok