Pri dopravnej nehode zahynul vedec a bývalý štátny tajomník rezortu investícií Dušan Velič

Pri pondelkovej dopravnej nehode v Bratislave zahynul vedec a bývalý štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, profesor Dušan Velič. Po boku exministerky Veroniky Remišovej bol zodpovedný za riadenie investícií, vytváranie vhodného prostredia na vývoj inovácií v mnohých oblastiach a regionálny rozvoj. Upozornila na to TV JOJ 24.

Stretnutie lídrov slovenského stavebníctva 2022 na konferencii Dušan Velič. Foto: Pavel Neubauer/TASR

„Dnes približne o 11.30 h došlo na Búdkovej ulici v Bratislave k dopravnej nehode medzi vodičom motorového vozidla zn. Volvo a vodičom motocykla. Vodič motocykla v dôsledku zrážky utrpel zranenia nezlučiteľné so životom, ktorým na mieste podľahol,“ uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková.

Priblížila, že podľa doposiaľ zistených informácií k zrážke došlo pri vychádzaní motorového vozidla z parkoviska na hlavnú cestu. Dychová skúška u jeho 42-ročného vodiča bola s negatívnym výsledkom. Okolnosti a presné príčiny dopravnej nehody sú v štádiu objasňovania.

Velič vlani kandidoval za stranu Za ľudí na post bratislavského župana. Získal osem percent hlasov a skončil na štvrtom mieste.

V septembrových parlamentných voľbách mal kandidovať zo 145. miesta za trojkoalíciu OĽaNO, Za ľudí a Kresťanská únia.

Velič pôsobil ako profesor na Univerzite Komenského v Bratislave a ako vedec v Medzinárodnom laserovom centre, ktoré zakladal.

Odborný a zanietený kolega, hodnotí rezort investícií Veliča

Dušan Velič po sebe po vyše dvojročnej misii vo funkcii štátneho tajomníka zanechal kus práce v presadzovaní nových a férových pravidiel regionálneho rozvoja. Na sociálnej sieti to uviedlo MIRRI v reakcii na jeho úmrtie.

Podotklo, že si Veliča vážilo ako kolegu i človeka pre jeho odbornosť a zanietenosť. „Bol to výborný kolega, priateľ, odborník, profesionál, ktorý si svojím ľudským prístupom vedel získať srdcia a vždy hľadal cesty, ako povzbudiť a prispieť k vyriešeniu aj tých najzložitejších problémov,“ napísal rezort.

Na zosnulého Veliča spomínajú politici aj akademická obec

Viacerí politici spomínajú na zosnulého bývalého štátneho tajomníka ministerstva investícií Dušana Veliča ako na dobrého človeka. Spomína na neho aj Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, na ktorej pôsobil.

Hnutie OĽaNO, na ktorého kandidátke bol v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, vyzdvihlo jeho slušnosť, charakter i svedomitosť.

„Skvelý človek, vedec, výborný parťák, večný optimista a vášnivý motorkár,“ zaspomínala exministerka investícií a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová na sociálnej sieti.

Predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár bude na Veliča spomínať ako na skvelého človeka a politika, ktorého si všetci vážili. „Bol to vzdelaný muž, ktorý nikdy nepodľahol emóciám, vždy konal rozvážne a vedel upokojiť aj veľmi výbušnú atmosféru na koaličných rokovaniach,“ napísal na sociálnej sieti.

Predseda Výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽaNO) vníma jeho úmrtie ako veľkú ranu. Ako zase poukázal poslanec parlamentu a člen strany Demokrati Juraj Šeliga, jeho energia a zápal pre dobro budú chýbať.

Fakulta poukázala na to, že Velič bol významným odborníkom v oblasti fyzikálnej chémie so zameraním na laserovú spektroskopiu. Podotkla, že pôsobil aj ako vedúci Laboratória hmotnostnej spektroskopie sekundárnych iónov v Medzinárodnom laserovom centre či na významných chemických pracoviskách v Nemecku a USA.

Únia miest Slovenska, ktorá s Veličom spolupracovala pri príprave nového programového obdobia európskych zdrojov na historickej zmene systému, ktorý pomôže rozvoju slovenských regiónov a miest, prijala informáciu o jeho úmrtí s prekvapením a smútkom.

(tasr est)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac