Lukašenko: Ukrajina má osemkrát väčšie straty. Ak sa s Ruskom nedohodne, Putin ju odreže od mora

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko uviedol, že v ukrajinskej protiofenzíve už zomreli desaťtisíce mužov, a ak Ukrajina nezačne vyjednávať, vojna sa skončí rozdelením jej územia. Rusko má podľa neho v zálohe 250-tisíc mužov vyzbrojených modernými zbraňami.

bielor Alexandr Lukašenko a Diana Pančenko. Reprofoto: Youtube

Bieloruská hlava štátu v relácii proruskej ukrajinskej novinárky Diany Pančenko uviedla, že vojna sa nebude vyvíjať v prospech Ukrajiny, lebo tá už prišla o najsilnejších bojovníkov.

„Túto mapu som nakreslil špeciálne pre vás. Rusko tam rozdrví váš personál a techniku. Títo motivovaní, ideologicky zameraní silní nacisti, ako sa im hovorí, už neexistujú. Títo ideologicky presvedčení muži už neexistujú. Všetci už zomreli. Kto tu teda bojuje? Tí, ktorých môžete chytiť na ulici a priviesť sem. Nie sú pripravení. No a trochu vojenského personálu. Tí nebudú schopní poraziť tento stroj. Rusko sa zmenilo,“ tvrdil prezident.

Lukašenko dodal, že Rusko má v zálohe 250-tisíc vycvičených dobrovoľníkov s modernými zbraňami vrátane dronov. Rusi podľa neho aktuálne ostávajú v defenzíve, lebo nepotrebujú napredovať, ale ide im najmä o zničenie ukrajinskej armády.

„Nemôžete sa dostať ani k mínovým poliam. Len vás zabíjajú na tisíce. Vaša protiofenzíva stála 45-tisíc mŕtvych a zmrzačených. Takže sú v defenzíve. Vaše straty na bojovom fronte sú 1 ku 8. Rozdrvia vás a potom urobia to, čoho sa najviac bojíte: odrežú vás od Moldavska a Podnesterska. A Poliaci si radostne mädlia ruky. Tlačení Američanmi odrežú západné regióny. Zostane vám len tento kúsok, ak vôbec,“ povedal Lukašenko naznačiac na mape domnelé zvyšky ukrajinského štátu.

Tomuto osudu sa podľa neho brániaci sa štát nevyhne, ak nezačne rokovať s nepriateľom. „Navrhuje to Rusko. Vy to nechcete. No ak to nechcete, tak to nepotrebujeme. Rusko je dostatočne silné. Žiadny Západ vám v tomto smere nepomôže. Musíte vziať hlavu do rúk a konať na základe reality,“ naznačil prvý muž Bieloruska.

Lukašenko vyjadril presvedčenie, že Vladimir Putin už dosiahol svoje ciele. „Jeho (ruské) ciele už boli splnené. Ukrajina sa po skončení tejto vojny už nikdy nebude voči Rusku správať tak agresívne ako pred ňou,“ povedal Lukašenko.

Lukašenkom uvádzané počty strát, samozrejme, nie je možné nezávisle overiť. Rusko aj Ukrajina počas vojny informujú o údajne vysokých stratách druhej strany, údaje o svojich vlastných zabitých a zranených vojakoch však nezverejňujú.

Nedostatok vojakov môže ohroziť aj územné zisky

Ukrajinská strana v posledné dni zapojila do bojov aj elitné jednotky, čo by mohlo viesť k rýchlym a významným ziskom. Problém môže nastať, ak elitné formácie nebude mať kto po stiahnutí z boja nahradiť.

Ukrajina zaznamenáva aj problémy pri nábore nových vojakov. Ukrajinské ministerstvo obrany vyzvalo vo štvrtok občanov v brannom veku, aby aktualizovali svoje osobné údaje v armádnych odvodových úradoch a „prekonali strach“. Spustilo aj kampaň so svedectvami popredných vojakov, ktorí opisujú vlastný strach.

Diana Pančenko v rokoch 2010 až 2015 pracovala ako moderátorka v kyjevskej televízii. V roku 2015 začala moderovať televízny kanál NewsOne, ktorý vlastnil poslanec strany Opozičná platforma-Za život Taras Kozak, o ktorom sa hovorí ako o pravej ruke proruského politika Viktora Medvedčuka. Keď Volodymyr Zelenskyj NewsOne vo februári 2021 s ďalším dvomi kanálmi stopol a odôvodnil to bojom proti dezinformáciám z Ruska, Pančenko začala pracovať pre kanál UkrLive.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok