Na dotované obedy má od septembra nárok viac detí. Nezmeškajte termín na podanie žiadosti

Začiatok školského roka priniesol aj rozšírenie v podobe štátnej dotácie na stravu v školách. Od septembra tak majú na ňu nárok aj deti zo stredných škôl v prvých štyroch ročníkoch osemročných vzdelávacích programov. Nezabudlo sa ani na deti prvého ročníka päťročných programov na strednej škole, ak ich prijali z ôsmeho ročníka základnej školy. Zbystrite pozornosť aj v prípade, že ste rodičmi detí, ktoré sa zúčastňujú na povinnom predprimárnom vzdelávaní individuálnou formou v materských školách.

Ilustračné foto: Milan Kapusta/TASR Ilustračné foto: Milan Kapusta/TASR

Slovákom sa táto pomoc rodinám pozdáva. Podľa augustového prieskumu, ktorý v pondelok zverejnila agentúra AKO, si sedem z desiatich ľudí želá, aby všetky deti s povinnou školskou dochádzkou obedy zadarmo dostali. Takmer polovica respondentov bola o tom pevne presvedčená a niečo vyše 20 percent sa tiež skôr priklonilo na ich stranu. Štvrtina opýtaných si myslí, že by nová vláda na také opatrenie pristúpiť nemala.

To, že by vláda mala poskytovať obedy zadarmo pre žiakov s povinnou školskou dochádzkou, si myslia predovšetkým ľudia do 49 rokov, ľudia s najnižším vzdelaním, obyvatelia Nitrianskeho, Banskobystrického, Trenčianskeho a Žilinského kraja a občania maďarskej národnosti, vyplýva ďalej z prieskumu. Čo sa týka politických preferencií, šlo najmä o voličov strán Republika, Sme rodina, Smer, Hlas, SNS a OĽaNO.

Rodič o dotáciu musí požiadať

Pre novú oprávnenú skupinu detí na stredných školách poskytuje štát dotáciu na stravu vo výške 2,30 eura za každý deň, teda v rovnakej sume, ako v prípade detí na druhom stupni základnej školy. Rozdiel je, ak ide o individuálne predprimárne vzdelávanie detí v materskej škole. Tam je dotácia na stravu vo výške 1,40 eura za každý odobraný obed. Poskytnutie tejto pomoci nie je automatické, rodič dieťaťa musí o túto dotáciu písomne požiadať zriaďovateľa školy prostredníctvom školskej jedálne.

Inak je to u stredoškolákov. „V prípade oprávnených stredných škôl žiadatelia podávajú písomnú žiadosť na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny najneskôr do 10. septembra tohto roka,“ informuje usmernenie. Dotáciu na stravu dostane žiadateľ preddavkovo do 25. septembra tohto roka. Ak nestihnete stanovený termín a požiadate o dotáciu neskôr, dostanete ju až od októbra.

Okruh detí, ktoré od septembra budú mať na príspevok nárok, sa rozšíril približne o 11-tisíc žiakov prvých štyroch ročníkov osemročných gymnázií. Zavedenie dotácie aj pre žiakov osemročných gymnázií si do konca tohto roka vyžiada 101,2 tisíca eur a v ďalších rokoch 303,6 tisíca eur ročne. Novela zákona tak zrovnoprávni deti, ktoré chodia na základnú školu s tými, ktoré študujú na osemročných gymnáziách a sú v rovnakom veku.

Poznáme to ako obedy zadarmo

Zadarmo však v skutočnosti nie sú a ani neboli. Výšku režijných nákladov určuje samospráva vo svojom všeobecnom záväznom nariadení. Znamená to, že ona následne stanoví, či časť alebo všetky náklady bude znášať sama. Ak nie, nastupuje rodič.

Dotáciu schválila vláda Roberta Fica ešte v októbri 2018 ako plošnú, týkajúcu sa všetkých detí v materských a základných školách. Cieľom bolo predovšetkým ušetriť náklady rodičom. Hovorilo sa až o úspore 220 eur na jedného žiaka ročne. Opatrenie bolo kritizované najmä z dôvodu, že v skutočnosti dotácia vo výške 1,20 eura často nepostačovala ani na nákup surovín. Nárok na ňu dieťa malo iba v prípade, že sa zúčastnilo na vyučovaní. V konečnom dôsledku niektoré rodiny nielenže žiadnu úľavu nepocítili, ale mohli doplácať za obedy viac ako predtým.

Na dotáciu si v roku 2020 posvietila aj vláda Igora Matoviča, ktorá ju zrušila a zaviedla pre pracujúcich rodičov vyšší daňový bonus. Pre sociálne slabších a tých, ktorí si na bonus siahnuť nemohli, však ostala k dispozícii.

O jej návrat pre širšie spektrum detí sa postarala novela zákona o hmotnej núdzi, za ktorou stálo hnutie Sme rodina. Tá vstúpila do platnosti 1. mája 2023. A opäť priniesla príspevok na obedy celoplošne v materských aj základných školách. Zároveň si už rodič nemusel vybrať medzi daňovým bonusom a obedmi „zadarmo“, keďže jej poberanie na jeho výšku vplyv nemá.