Milujete burčiak? Začala jeho sezóna

„Ako burčiak možno označiť len kvasiaci hroznový mušt vyrobený výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenskej republiky. Počas kvasenia burčiaka možno kvasenie zastaviť a opätovne ho uviesť do kvasenia a následne ponúkať spotrebiteľovi,“ definuje burčiak Zákon o vinohradníctve a vinárstve. Na trhoch teda nájdeme výlučne domáci produkt.

Mohlo by Vás zaujímaťVIDEO: Pozor, v Žiline sa pohybuje agresívny muž. Zaútočil na okoloidúce auto

Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) je pri určovaní dobrého burčiaku dôležitá farba, ale aj vôňa. Farba by mala byť zlatá, prípadne s jemným nádychom zelenej. Príliš tmavá farba sa odrazí v chuti aj v kvalite. Takáto farba môže tiež indikovať, že burčiak bol vyrobený z jabĺk a nie z hrozna. Výsledkom tmavej farby môže byť aj oxidácia. Ideálny burčiak by mal byť tiež hustý, s malým množstvom usadenín v pohári.

Na internete sa šíria rôzne vtipné spojenia medzi požívaním burčiaku a urgentnou návštevou toalety. Odborníci potvrdzujú, že nadmerná konzumácia burčiaku môže mať neblahé účinky na organizmus. „Väčšie množstvo burčiaku môže vďaka obsahu kvasiniek spôsobiť búrku v našich črevách, preto by denná dávka nemala byť vyššia ako 3 decilitre,“ uvádza RÚVZ.

Mohlo by Vás zaujímaťKollár má ďalší problém s milenkou. Dvakrát ju vraj prinútil ísť na potrat. Reaguje Krajniak

Burčiak obsahuje množstvo prospešných látok a vitamínov. Ide o vitamíny skupiny B, železo či zinok. Medzi jeho priaznivé účinky patrí podpora trávenia, pozitívne vplýva aj na nervovú sústavu a pleť. Tiamín navyše zlepšuje aj činnosť srdca. Hoci môže byť aj zdraviu prospešný, vyhnúť by sa mu mali najmä diabetici.