SLOVENSKO – Tento lahodný, sladkokyslý nápoj sa môže legálne predávať už od 15. augusta. Nájsť sa teda dá na mnohých trhoch a jarmokoch, na Slovensku ho vyrobia ročne až 300-tisíc litrov. Prinášame zaujímavé tipy, ktoré pomôžu čitateľom rozpoznať kvalitný burčiak.
„Ako burčiak možno označiť len kvasiaci hroznový mušt vyrobený výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenskej republiky. Počas kvasenia burčiaka možno kvasenie zastaviť a opätovne ho uviesť do kvasenia a následne ponúkať spotrebiteľovi,“ definuje burčiak Zákon o vinohradníctve a vinárstve. Na trhoch teda nájdeme výlučne domáci produkt.
Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) je pri určovaní dobrého burčiaku dôležitá farba, ale aj vôňa. Farba by mala byť zlatá, prípadne s jemným nádychom zelenej. Príliš tmavá farba sa odrazí v chuti aj v kvalite. Takáto farba môže tiež indikovať, že burčiak bol vyrobený z jabĺk a nie z hrozna. Výsledkom tmavej farby môže byť aj oxidácia. Ideálny burčiak by mal byť tiež hustý, s malým množstvom usadenín v pohári.
Na internete sa šíria rôzne vtipné spojenia medzi požívaním burčiaku a urgentnou návštevou toalety. Odborníci potvrdzujú, že nadmerná konzumácia burčiaku môže mať neblahé účinky na organizmus. „Väčšie množstvo burčiaku môže vďaka obsahu kvasiniek spôsobiť búrku v našich črevách, preto by denná dávka nemala byť vyššia ako 3 decilitre,“ uvádza RÚVZ.
Burčiak obsahuje množstvo prospešných látok a vitamínov. Ide o vitamíny skupiny B, železo či zinok. Medzi jeho priaznivé účinky patrí podpora trávenia, pozitívne vplýva aj na nervovú sústavu a pleť. Tiamín navyše zlepšuje aj činnosť srdca. Hoci môže byť aj zdraviu prospešný, vyhnúť by sa mu mali najmä diabetici.