Milujete burčiak? Začala jeho sezóna

SLOVENSKO – Tento lahodný, sladkokyslý nápoj sa môže legálne predávať už od 15. augusta. Nájsť sa teda dá na mnohých trhoch a jarmokoch, na Slovensku ho vyrobia ročne až 300-tisíc litrov. Prinášame zaujímavé tipy, ktoré pomôžu čitateľom rozpoznať kvalitný burčiak.

242166980_1291531327925738_8264125194397077140_n Kvalitný burčiak má niekoľko znakov, tvrdia znalci. Foto: RÚVZ Bratislava

„Ako burčiak možno označiť len kvasiaci hroznový mušt vyrobený výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenskej republiky. Počas kvasenia burčiaka možno kvasenie zastaviť a opätovne ho uviesť do kvasenia a následne ponúkať spotrebiteľovi,“ definuje burčiak Zákon o vinohradníctve a vinárstve. Na trhoch teda nájdeme výlučne domáci produkt.

Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) je pri určovaní dobrého burčiaku dôležitá farba, ale aj vôňa. Farba by mala byť zlatá, prípadne s jemným nádychom zelenej. Príliš tmavá farba sa odrazí v chuti aj v kvalite. Takáto farba môže tiež indikovať, že burčiak bol vyrobený z jabĺk a nie z hrozna. Výsledkom tmavej farby môže byť aj oxidácia. Ideálny burčiak by mal byť tiež hustý, s malým množstvom usadenín v pohári.

Na internete sa šíria rôzne vtipné spojenia medzi požívaním burčiaku a urgentnou návštevou toalety. Odborníci potvrdzujú, že nadmerná konzumácia burčiaku môže mať neblahé účinky na organizmus. „Väčšie množstvo burčiaku môže vďaka obsahu kvasiniek spôsobiť búrku v našich črevách, preto by denná dávka nemala byť vyššia ako 3 decilitre,“ uvádza RÚVZ.

Burčiak obsahuje množstvo prospešných látok a vitamínov. Ide o vitamíny skupiny B, železo či zinok. Medzi jeho priaznivé účinky patrí podpora trávenia, pozitívne vplýva aj na nervovú sústavu a pleť. Tiamín navyše zlepšuje aj činnosť srdca. Hoci môže byť aj zdraviu prospešný, vyhnúť by sa mu mali najmä diabetici.


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok