Na Bratislavskom hrade stojí nové súsošie svätých Cyrila, Metoda a Gorazda. Predchádzali tomu ale roky prieťahov

BRATISLAVA – Deň pred štátnym sviatkom Sedembolestnej Panny Márie bolo v priestoroch Bratislavského hradu vysvätené súsošie svätých Cyrila, Metoda a Gorazda. Nové súsošie vysvätil kardinál a štátny sekretár Vatikánu Pietro Parolin. Predchádzali tomu ale roky prieťahov.

378798149_729267322575023_1153345965544588067_n Slávnostne posvätenie súsošia sv. Cyrila, Metoda a Gorazda na Bratislavskom hrade. Foto: NR SR.

Na slávnostnom odhalení sa zúčastnil aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár, ktorý bol jedným z hlavných iniciátorov úspešného vytvorenia tohto diela. „Som veľmi rád, že kardinál Parolin prišiel na Slovensko symbolicky po dvoch rokoch od návštevy Svätého Otca a požehnal súsošie sv. Cyrila, Metoda a Gorazda. Práve pápež František tomuto zámeru udelil pápežské požehnanie a požiadal nás, aby sme tento projekt zrealizovali,“ vyjadril sa šéf parlamentu na sociálnej sieti.

Zámer vytvorenia súsošia sa podľa Národnej rady spája najmä s historickou prítomnosťou solúnskych bratov a neskôr aj ich následníkom svätým Gorazdom. „Písal sa rok 863, keď z ďalekého Solúnu prišli na územie našich predkov vo vtedajšej Veľkej Morave vierozvestcovia Konštantín, ktorý neskôr prijal meno Cyril, a Metod. Ich poslaním bolo najmä šíriť kresťanské náboženstvo a kultúru v našich končinách. Pre obyvateľov Veľkej Moravy tiež vytvorili písmo známe ako hlaholika, z ktorej vzišla neskoršia cyrilika. V ich učení následne pokračoval aj sv. Gorazd, ktorého si ako svojho nástupcu zvolil práve sv. Metod,“ píše sa na na sociálnej sieti Národnej rady.

Príbeh tohto súsošia ale sprevádzalo niekoľko prieťahov s jeho realizáciou. Verejnú súťaž v roku 2012 vyhlásili Matica slovenská a Konferencia biskupov Slovenska, ktorú vyhral autor súsošia Anton Gábrik. Návrh síce predložili mestu Bratislava, to ho však napokon odmietlo. Po zamietnutí hlavného mesta prevzala iniciatívu kancelária Národnej rady. „Nemuseli sme to súťažiť, keďže dielo bolo darované Konferenciou biskupov Slovenska po konzultácii s krajským pamiatkovým úradom. To znamená, že je to všetko v poriadku,“ ozrejmil históriu realizácie diela bez povolenia pre RTVS Boris Kollár.

Súsošie svätých Cyrila, Metoda a Gorazda. Foto: TASR – Jaroslav Novák