Lacný benzín láka Slovákov do Poľska

ŽILINA – Slováci na jednej nádrži natankovanej v Poľsku ušetria v priemere až 20 eur. Prívaly ľudí, ktorí si chodia za hranice našich severných susedov natankovať, sa zvyšujú. Rozdiel v cenách je totiž v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami priam neuveriteľný.

_ORLEN-cerpaci_stanice Orlen chce v počte čerpačiek prekonať OMV a Shell. Foto: Orlen

Poľská strana znížila začiatkom minulého roka DPH z pohonných hmôt a potravín, čo spôsobilo medzi ľuďmi ošiaľ, informuje o tom portál tvnoviny.sk. Počas nasledujúcich mesiacov sa však naše a poľské ceny pohonných hmôt takmer dorovnali.

V poslednej dobe sa však znova prehĺbila cenová priepasť paliva, čo opäť donútilo Slovákov prechádzať hranice v snahe výhodnejšie natankovať. Cena jedného litru benzínu či nafty je v priemere o 30 až 40 centov nižšia. Na priemernej 50-litrovej nádrži tak Slováci ušetria 20 eur.

Slováci žijúci v pohraničných oblastiach situáciu nadšene využívajú. „A prečo nie? Veď to máme kúsok a za ten rozdiel sa to oplatí. Po ceste si tam rovno spravíme aj nákup potravín,“ uviedol vodič žijúci v Trstenej.

Podľa všetkého však zníženie cien pohonných hmôt nie je správnym ekonomickým riešením. Analytici údajne tomuto trendu nerozumejú, zníženie cien totiž nie je sprevádzané žiadnymi výraznými opatreniami zo strany poľskej vlády. „Je možné, že Orlen ako najväčší výrobca pohonných látok v Poľsku znižuje maržu. Pre spotrebiteľov je to dobrá informácia, ale čo je za tým, to je zatiaľ záhadou,“ vyjadril sa pre tvnoviny.sk Dominik Hapl.

O spoločnosti Orlen už Žilinský Štandard informoval v minulosti v prípade zakúpenia značky Benzinol. Spoločnosť Orlen poskytla pre Žilinský Štandard krátke, no veľavravné stanovisko: „Navzdory tomu, že sme na slovenskom trhu relatívno krátko, máme smelé ciele. Neustále rastieme a naším konečným cieľom je stať sa dvojkou na trhu. Preto sme naďalej otvorení väčším či menším akvizíciám,“ uviedol hovorca spoločnosti. Podľa jeho slov môžeme očakávať rozmach tejto značky pri slovenských cestách.


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok