Michalská veža opäť otvorená: Návštevníkov čaká prekvapenie! 

BRATISLAVA – Múzeum mesta Bratislavy (MMB) sprístupňuje po viac ako dvoch rokoch rozsiahlej generálnej obnovy Michalskú vežu. Pre verejnosť bude otvorená od 27. septembra. Návštevníkov prekvapia najmä vynovené vnútorné priestory s novou dočasnou výstavou.

Michalská veža obnovený exteriér foto Dominika Bolga╠üc╠îova╠ü0 Dominanta Bratislavy - Michalská veža. Foto: MMB Bratislava.

Počas obnovy dominanty Bratislavy boli komplexne obnovené vonkajšie ako aj vnútorné časti. Rekonštrukčné práce sa týkali napríklad sochy Archanjela Michala, reštaurovania zvonov, ciferníka hodín, obnovy vonkajšej fasády, osvetlenia, podláh a vnútorných omietok. Vonkajšou zmenou prešla fasáda, ktorá má zjednocujúci, dominantne barokový výraz v bielej farebnosti.

Mení sa aj funkcia hlavného exponátu. Nedávnu výstavu historických zbraní totiž nahradí expozícia veže. „Historické zbrane sú v depozitári múzea. Nevylučujeme, že v budúcnosti by mohlo byť zopár kusov opätovne vystavených, ale určite nie v takom počte, ako to bolo pred rekonštrukciou,“ povedal pre Bratislavský Štandard vedúci odborného oddelenia MMB Daniel Hupko.

S Michalskou vežou súvisí aj stredoveký barbakán ako súčasť mestského opevnenia, na ktorého pôdoryse neskôr vyrástli meštianske domy. V jednom z nich je dodnes zachovaná Lekáreň U Červeného raka. Generálna obnova stála 2,55 milióna eur, na jej obnove sa finančne podieľalo nielen mesto Bratislava, ale aj ministerstvo kultúry z grantového programu Obnovme si svoj dom.

Cieľom výstavy „Michalská veža: po rekonštrukcii“ je upriamiť pozornosť na pamiatku, kde sa rešpektuje chronológia vývoja veže, pričom najstaršie etapy vývoja sú prezentované v jej najnižšej a najstaršej časti. S pribúdajúcimi poschodiami sa čiastočne menili aj funkcie veže od obrannej stavby k muzeálnej pamiatke. Výstava približuje vybrané témy z dejín veže, ako je stavebný vývoj veže a barbakánu, sochu Archanjela Michala s časovou schránkou, zvony, vežové hodiny a cibuľovitú strechu.

„Našim zámerom je nepotlačiť kvality tejto výnimočnej pamiatky, ale umožniť spoznávať jej zákutia, architektúru a históriu. Popri tom je veľmi dôležitou témou pamiatková obnova, ktorú sprístupňujeme viacerými interaktívnymi prvkami a tiež dokumentárnymi zábermi, ktoré zachytávajú priebeh rekonštrukčných prác,“ informuje Michal Augustovič, kurátor umelecko-historických zbierok MMB a zároveň kurátor novej výstavy.

Počas obnovy Michalskej veže bola pôvodná strecha vymenená za novú, ktorej najzaujímavejšie artefakty sú súčasťou výstavy. „Staré časti strechy sú uložené v priestore depozitáru múzea, kde niektoré budeme využívať na výrobu šperkov, ktoré si bude môcť verejnosť kúpiť,“ prezradila riaditeľka múzea Zuzana Palicová.

Na každom poschodí sprevádzajú návštevníkov informačné tabule. Foto: MMB Bratislava.

Otvorením novej výstavy sa práce na Michalskej veži nekončia. V budúcom roku by práve obnova, odhalenie a sprístupnenie krovu verejnosti mali byť ďalším projektom realizovaným v priestoroch Michalskej veže. So siedmym poschodím má múzeum smelé plány, keďže plánuje vymeniť súčasný strop za sklenený a tak budú návštevníci môcť sledovať podkrovné priestory, kde sa nachádzajú dva zvony. Na prelome rokov 2024 a 2025 zároveň plánujú otvoriť stálu expozíciu, ktorá bude venovaná téme obranného systému stredovekého mesta.