Haščák podá na Matoviča trestné oznámenia. Tvrdí, že šéf OĽaNO ich komunikáciu so Sulíkom účelovo upravil

Finančník Jaroslav Haščák bude v súvislosti s obsahom tlačových konferencií lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča realizovať viacero právnych krokov vrátane trestných oznámení. Haščákovo stanovisko poskytol jeho advokát Martin Škubla.

ŠTS pokraèuje s pojednávaním vo veci vraždy J.Kuciaka Jaroslav Haščák. Foto: Jakub Kotian/TASR

„V tejto súvislosti bude Jaroslav Haščák realizovať viacero právnych krokov vrátane trestných oznámení, keďže aj vďaka tlačovke Igora Matoviča vyšlo najavo viacero vážnych podozrení z trestnej činnosti,“ uvádza sa v stanovisku.

Haščák odmieta, že by exministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS) sľuboval protislužby v médiách. Zároveň sa domnieva, že komunikácia, ktorú prezentoval Matovič, „mohla byť vymyslená či upravená tak, aby vyznievala spôsobom, ktorý sa hodí Igorovi Matovičovi v predvolebnom boji“.

Haščákov právnik Škubla prízvukuje, že finančník so Sulíkom opakovane riešil napríklad krízu okolo Slovalca, ktorá vyústila do ukončenia primárnej výroby a straty stoviek pracovných miest. V tejto súvislosti sa stretával so Sulíkom aj na pôde ministerstva hospodárstva, a to za prítomnosti generálneho riaditeľa Slovalca či ďalších ľudí z vedenia rezortu.

Škubla dodáva, že iba vďaka priamemu kontaktu Sulíka na Haščáka sa podarilo v decembri 2021 počas pár hodín vykryť náhly výpadok elektrickej energie, ktorú mala Východoslovenská energetika od 1. januára 2022 dodávať tisíckam odberateľov. Podľa našich informácií v tom čase neexistovala iná reálna alternatíva ako tento výpadok nahradiť.

Na margo Matovičových vyjadrení právnik pripomína, že Haščák nemá k dispozícii svoj mobilný telefón z tej doby a nemá aj preto ako potvrdiť presné znenia komunikácie, ktorej detaily si po troch rokoch ani nemôže pamätať. Nevie teda potvrdiť, ani v akom znení táto komunikácia prebehla, ani či sa vôbec uskutočnila.

Haščák sa principiálne odmieta vyjadrovať ku konkrétnemu obsahu správ, ktorými môže Igor Matovič disponovať jedine protizákonne. Súčasne odmieta, že by Sulíkovi sľuboval nejaké protislužby v médiách. Navyše k poskytovaniu takýchto protislužieb podľa jeho vyjadrenia ani nedochádzalo.

Haščákov právnik uvádza v stanovisku aj to, že Matovič sa pokúša naznačiť, že komunikácia o zdravotníckych témach s Haščákom má kompromitovať bývalého ústavného činiteľa. „Preto by sa mala verejnosť dozvedieť, že v čase, keď bol Matovič riadnym ministrom financií (v roku 2022), žiadal Haščáka o stretnutie k zdravotníckym témam. Termín stretnutia na ministerstve financií Haščákovi tlmočil osobne vysoký štátny zdravotnícky manažér. Haščák stretnutie odmietol s odôvodnením, že s toxickými osobami ako Matovič sa stretávať nebude,“ zdôraznil Škubla.

Matovič zverejnil v nedeľu (24. 9.) úryvok údajnej komunikácie z jesene 2020 medzi Sulíkom a Haščákom. Ten mal podľa správ Sulíka inštruovať v argumentácii pri riešení dofinancovania zdravotných poisťovní. Sulík sa odmietol vyjadrovať k obsahu údajnej komunikácie. Pripomenul, že on ani SaS nemá žiadne korupčné prípady.

(tasr)