Z brehu to vyzerá horšie než z vody. Ľadové medvede prezradili všetko o otužovaní

ORAVSKÁ POLHORA – Zatiaľ čo niektorí zatvárajú okná a prikladajú do krbu, ľadové medvede v najsevernejšej obci Slovenska si obliekajú plavky a vstupujú do mrazivej vody. Okrem zdravotných benefitov vidia v otužovaní možnosť strávenia pekných chvíľ či možnosť prekonať samých seba.

385433831_303217865754350_5414583164195721234_n Polhorské ľadové medvede organizujú aj rôzne tématické otužovania a podujatia. Foto: archív Polhorské ľadové medvede

Na tému otužovanie sa s redaktorom Žilinského Štandardu porozprávala Ľubomíra Žitňáková z občianskeho združenia Polhorské ľadové medvede. Už niekoľko sezón sa aktívne otužuje aj so svojimi priateľmi, studenej vode sa podľa nej netreba vyhýbať.

„Polhorské ľadové medvede pôvodne vznikli ako skupina nadšencov v roku 2019. Dnes má naše združenie viac než 50 členov, ktorí sa radi stretávajú a spoločne vchádzajú do ľadových vôd. Máme zároveň aj niektorých otužilcov, ktorí nie sú priamo členmi nášho združenia,“ priblížila nám Ľubomíra.

Podľa nej je o otužovanie aktívny záujem, ľudia ho vyhľadávajú pre množstvo zdravotných benefitov. Otužovanie totiž pozitívne vplýva na kardiovaskulárny systém, podporuje imunitný systém a taktiež redukuje stres. Prínosom je aj spaľovanie kalórií. „Sama na seba badám pozitívny vplyv otužovania na moje zdravie,“ dodala.

Ľadová voda, horúce srdcia. Foto: archív Polhorské ľadové medvede

Otužovaniu sa venuje od roku 2020. Sezóny začínajú pre väčšinu otužilcov v októbri, keď teploty vody klesnú pod 10° C, a trvajú až do jari. Oravská Polhora si však ako najsevernejšia obec Slovenska užíva studenú vodu až do mája. Mnohí však v miestnej Polhoranke otužujú celoročne.

Zaujímalo nás, ako sa správne dostať na cestu otužovania. „Je to individuálne. Niektorí začínajú studenou sprchou, máme ale aj takých, ktorí tento krok úplne vynechali. Jednoducho sa pridali ku skupine a išli priamo do vody. Nováčikom sa nikto nesmeje. Naopak, usmerňujeme ich, ukazujeme im ako správne dýchať a ako do vody vstupovať,“ povedala Ľubomíra. Usmerňovanie od skúsených otužilcov považuje za dôležité.

Poprosili sme ju, či by nám teda nepovedala pár užitočných rád pre otužilcov – začiatočníkov. „Štandardne sa odporúča vstupovať do vody bez omamných látok. Žiadne posilnenie vo forme alkoholu. Odporúča sa tiež otužovať s niekým. Pobyt v ľadovej vode osamote totiž môže viesť k rôznym nepríjemnostiam. Človek môže dostať kŕč alebo prepadnúť panike. Keď už sa človek dostane do vody, dôležité je zachovať pokoj a dýchať. Niekoho môže ľadová voda na začiatku štípať. Tento pocit rýchlo pominie. Veľmi dôležité je počúvať svoje telo. „Každý má totiž svoje limity. Začiatočníkom sa neodporúča ostať vo vode dlhšie ako pár minút,“ vyjadrila sa Ľubomíra.

V združení sa však nájdu aj skúsení otužilci, ktorí vo vode ostávajú aj 15 minút. Po vystúpení z vody sa niektorí ľudia prebehnú, prípadne si pocvičia. „Vzduch vonku je oproti vode teplý, pokiaľ nie sú mínusové teploty,“ uviedla na pravú mieru Ľubomíra. V prípade, že to človek s chladom prehnal, môže nastať stuhnutosť, kedy sa človeku oblieka veľmi ťažko. V dôsledku úniku tepla preto chodia niektorí otužilci do vody s čiapkou, odporúča sa tiež neoprénová obuv pre možné zranenia, najmä pri sekaní ľadu.

Otužovanie si spríjemňujú navzájom. Foto: archív Polhorské ľadové medvede

Medzi ďalší benefit otužovania radí Ľubomíra aj pozitívny vplyv na psychickú stránku človeka. „Človek posúva vlastné limity, vychádza z komfortnej zóny. Cíti sa lepšie, zdravšie a ľahšie prekonáva životné výzvy. Keď ma niečo rozčúli, spomeniem si, že som zvládla ľadovú vodu a upokojím sa,“ smeje sa.

Vyzdvihuje aj príjemne strávené chvíle v kolektíve dobrých a priateľských ľudí, čo samo o sebe považuje za liek na dušu. Aké sú tipy na zvládnutie ľadovej vody? Podľa ľadových medveďov je trik v dýchaní, ale aj podpore od kolektívu. Pravidelným otužovaním je každá návšteva vody ľahšia.

Na záver radí, že pokiaľ si niekto nie je istý svojimi schopnosťami, mal by sa o otužovaní poradiť so svojím obvodným lekárom. V prípade detí prenecháva zváženie na rodičoch. „Otužovať by sa mali deti od 16 rokov, no máme v skupine aj mladšie deti, ktoré do vody chodia spolu s rodičmi. Zrejme je to záležitosť rodičov, no deti do 6 rokov či bábätká by som do ľadovej vody radšej nebrala,“ konštatovala.