Viete o Mekyho živote všetko? Výstava venovaná Mirovi Žbirkovi vás možno v niečom prekvapí

BRATISLAVA – Na Bratislavskom hrade sa koná výstava Miro Žbirka: Roky a dni, ktorú zorganizovala jeho manželka Kateřina Žbirková. Viac ako 300 artefaktov na 28 paneloch mapuje cestu od prvých rokov jeho tvorby až po záverečný album Posledné veci. Navštíviť ju môžete do 15. novembra.

329091349_513453404227348_5601960194761547500_n Výstavu zostavila Kateřina Žbirková. Foto: SNM.

Názov výstavy je odvodený od tretieho albumu Mira Žbirku s názvom Roky a dni z roku 1983. Nahliadnuť môžete do vzťahu jeho dvoch starších bratov Jasona a Antona, ktorí vzhľadom na anglické korene mali prehľad o nových zahraničných hudobných smeroch a nemali problém so získavaním zahraničných gramoplatní. Bratislavského rodáka to vzhľadom na slovensko-anglický pôvod ťahalo už v mladosti aj k anglickej hudbe. Neskrýval verejne obdiv ani k slávnej skupine Beatles, ktorá ho počas jeho hudobnej kariéry výrazne inšpirovala. Mekyho veľkým splneným snom preto bolo nahrávanie v legendárnych štúdiách Abbey Road, kde vyšli aj nahrávky „chrobákov“ z Liverpoolu.

Osobné veci Mira Žbirku na Bratislavskom hrade. Foto: SNM.

Výstava je nainštalovaná tak, aby pripomínala koncertné pódiá či kluby a zároveň, aby pritom mohli návštevníci počúvať pesničky. Majú tak zároveň možnosť pozrieť sa na osobné veci, medzi ktoré patria rukopisy textov, okuliare, oblečenie, prvý gramofón či magnetofón Sonet Duo, jeho obľúbené knihy či demo nahrávka pre Janka Lehotského, ktorá ho posunula do kapely Modus. Nechýba ani jeho osobná korešpondencia z hudobného turné, ktoré absolvoval vo Švajčiarsku.

„Zažijete Mekyho prvé hranie na legendárnej bratislavskej lavičke, ale aj prvé koncerty s Modusom. Koncertnú šnúru v roku 1969, vystúpenie vo Švajčiarsku s ťažkým návratom do normalizačného Československa a Mekyho závažný zdravotný problém – dlhotrvajúcu hlasovú indispozíciu,“ informuje na webe Slovenské národné múzeum. Zároveň sa ľudia dozvedia, že kariéru odštartoval v Orchestri Gustáva Broma a v Orchestri Gustáva Offermanna, s ktorými absolvoval turné aj po zahraničí.

Priestory Rytierskej siene na prízemí Bratislavského hradu odkrývajú bohatý obrazový materiál, dodnes nezverejnené fotografie, plagáty z koncertov, single, LP platne, alebo cédečka, ktoré vyšli u nás aj v zahraničí. Medzi exponátmi nechýbajú ani významné ocenenia, ako napríklad Zlatý slávik za rok 1982 či soška Anděla Českej akadémie populárnej hudby za Double Album. Špecialitou výstavy, ktorá láka všetky vekové kategórie, je aj elektrické piano, na ktorom spevák skladal piesne a odohral aj poslednú koncertnú šnúru.

Elektrické piano – hmatateľná spomienka na úspešného umelca. Foto: SNM.

Okrem toho sa fanúšik tejto speváckej legendy môže bližšie dozvedieť aj to, aké boli jeho dôvody, keď sa na prelome 80-tych a 90-tych rokov po ukončení spolupráce so skupinou Limit natrvalo odsťahoval do Prahy. „Prvý album po presídlení do Prahy vznikol v roku 1996 v produkcii Davida Kollera. Fenomenálny Modrý album vznikol v roku 2001 a odštartoval ďalšiu vlnu Mekyho kariéry,“ prezrádza SNM.

V hlavnom meste Českej republiky naštartoval nielen novú sólovú dráhu, ale zmenil sa aj jeho súkromný život, keď sa v roku 1988 oženil s jeho druhou manželkou Kateřinou. Ich syn David bol otcom poverený dokončením posledného albumu Posledné veci, ktorý vyšiel v roku 2022. Výstava sa následne v polovici novembra presunie do Košíc.