Bratislava eviduje stovky migrantov, ktorí sa voľne pohybujú po meste

BRATISLAVA – V uplynulých dňoch sa v slovenskej metropole začali koncentrovať väčšie skupiny nelegálnych migrantov. Vzhľadom na to vyhlásil magistrát v sobotu 7. októbra mimoriadnu situáciu. Koľko tranzitujúcich migrantov sa teda v súčasnosti reálne nachádza v uliciach hlavného mesta?

IMG_20231010_120837 Zvýšená prítomnosť nelegálnych migrantov v okolí bratislavskej hlavnej stanice. Foto: Ján Vida.

Migrácia nie je v Bratislave v posledných mesiacoch žiadnou neaktuálnou témou. Samospráva mesta a dotknuté mestské časti preto podávali podnety na štátne orgány, aby vzniknutý problém riešili. Adekvátnu pomoc však nedostali. „Keď sme celé mesiace bili na poplach, takmer nikto nás nechcel vypočuť. Samozrejme, nie je úlohou samospráv riešiť nelegálnu migráciu. V týchto veciach by mal v prvom rade konať štát, ktorý má k dispozícii neporovnateľne väčšie personálne, finančné, materiálne a logistické kapacity ako akákoľvek samospráva,“ zhrnul na Facebooku starosta mestskej časti Vajnory Michal Vlček.

Hlavné mesto sa to snaží vyriešiť tak, že v spolupráci s mimovládnymi organizáciami pomáha so zabezpečením jedla, prikrývok, potrebných liekov, ako aj s tlmočením. „Počas predchádzajúcich nocí bolo tiež poskytnuté núdzové ubytovanie, najmä pre matky s malými deťmi v zariadeniach Depaul a v Sv. Alžbete. V okolí oddelenia cudzineckej polície na Regrútskej vo Vajnoroch sme poskytli suché WC, kontajnery na komunálny odpad, pitnú vodu,“ informoval Bratislavský Štandard Peter Bubla z oddelenia komunikácie a marketingu magistrátu hlavného mesta.

Zároveň nám prezradil, že odhadom tranzituje cez hlavné mesto 500 až 700 migrantov. „Je to kvalifikovaný odhad, keďže tie počty sa neustále menia,“ dodal.

Situáciu sme boli zmonitorovať priamo v teréne a zistili sme, že napríklad núdzové ubytovanie v priestore Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety na Námestí 1. mája je aktuálne pre ďalších utečencov nedostupné.

Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety zatiaľ neprijíma z kapacitných dôvodov nových utečencov. Foto: Ján Vida.

Zlepšiť by sa mohla situácia vo Vajnoroch, kde je tiež nadmerný výskyt migrantov. Štát tam totiž má na pozemkoch ministerstva vnútra zabezpečiť dočasné núdzové ubytovanie s potrebnými vecami pre cudzincov. „Aktuálne evidujeme aktivitu ministerstva vnútra, ktoré zabezpečí na svojich pozemkoch vo Vajnoroch mimo obývaného územia dočasné núdzové prístrešie, ako aj deky a postele pre týchto ľudí,“ potvrdil Bratislavskému Štandardu Bubla.

Na väčšie skupiny migrantov z Blízkeho východu pritom neboli obyvatelia Bratislavy a aj zvyšku Slovenska zvyknutí, čo prirodzene vzbudzuje určité obavy a strach. Polícia je navyše prítomná iba na niektorých miestach, kde je hlásená zvýšená koncentrácia nelegálnych migrantov. Aj z tohto dôvodu je preto obozretnosť, najmä v nočných hodinách, na mieste. „Rovnako mestská polícia na požiadanie poskytuje spoluprácu policajnému zboru pri riešení pohybu osôb podozrivých z nelegálneho pobytu na území SR v podobe zabezpečovania miesta udalosti a stráženia osôb až do času ich prevozu na príslušné oddelenie cudzineckej polície,“ doplnil Bubla.

Migranti medzi úradom vlády a ministerstvom financií. Foto: Ján Vida

Väčšie alebo menšie skupiny prevažne mužov zo Sýrie sa zdržujú najmä v okolí bratislavskej hlavnej stanice a Námestia slobody. Nápor utečencov dlhodobo zaznamenávajú aj mestské časti Rača a Vajnory, keďže neďaleko na Regrútskej ulici sa nachádza cudzinecká polícia. „Počas posledných troch mesiacov evidujeme viacero skupín utečencov, ktoré sa nachádzali a prechádzali aj v Rači, zväčša pár hodín alebo maximálne jeden deň. Čo sa týka narúšania verejného poriadku, tak niekedy ide o znečisťovanie, hlavne ak prespia vo verejnom priestore. Nemáme však vedomosť o tom, že by išlo o nejaké iné priestupky,“ ozrejmil nášmu denníku starosta mestskej časti Rača Michal Drotován.