Danko vytkol Ficovi, že v Bruseli súhlasil s vojenskou podporou Ukrajiny

Andrej Danko vytkol Robertovi Ficovi, že v Bruseli súhlasil s vojenskou podporou Ukrajiny. Verí však, že premiér nechce robiť politiku tak, že "niečo povie doma a iné urobí v Bruseli".

Predseda SNS vytkol šéfovi Smeru, že na rokovaní Európskej rady súhlasil s pokračovaním vojenskej pomoci Ukrajine.

„To, že to Robert Fico podporil, s tým nesúhlasím. Budem mu to určite tlmočiť. Treba vždy v politike jedno rozprávať a tak aj konať. Sami vidíte v texte vojenskú podporu, pritom jasne komunikoval, že vojenskú pomoc odmietame. To bolo pre mňa prekvapivé,“ povedal Danko v rozhovore pre Hospodárske noviny.

Zároveň dodal, že s premiérom na túto tému ešte nehovoril. „Je samostatným politikom a má svoju dôveru, ale určite som nečakal, že takýto materiál bude z pozície premiéra podporený,“ povedal.

Danko tak reagoval na závery Európskej rady, ktoré prešli jednomyseľne, teda aj so súhlasom Roberta Fica. Zo záverov vyplýva, že EÚ bude Ukrajine aj naďalej poskytovať finančnú, hospodársku, humanitárnu, vojenskú a diplomatickú pomoc tak dlho, ako to bude potrebné.

Zo záverov ďalej vyplýva, že EÚ a jej členské štáty budú Ukrajine v prvom rade poskytovať vojenskú podporu, ktorú je potrebné urýchliť. Táto podpora zahŕňa aj riadené strely a muníciu a systémy protivzdušnej obrany.

(hn, sita)