Prvá "sociálna" lastovička už priletela. Vianočné dôchodky v budúcom roku stúpnu rapídne a plošne

Predvolebné sľuby Smeru i ďalších koaličných partnerov v sociálnej oblasti nadobúdajú reálnu podobu. Začína sa rozdávať namiesto toho, aby sa najprv konsolidovalo. Nová vláda v budúcom roku vyplatí 13. dôchodky vo výške priemernej penzie, pričom momentálne sa rieši, odkiaľ budú zdroje na tie tohtoročné. Sociálna poisťovňa na to rezervy nemá.

20200221_NRSR9684493_nová Robert Fico ešte ako poslanec pred hlasovaním 21. februára 2020. Rozhodnúť sa malo aj o zavedení 13. dôchodku na Slovensku. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Na to, že nový kabinet sa do verejných financií pustil bagrom, upozornili Dáta bez pátosu svojím facebookovým statusom. Poznamenali aj to, že si už Ficova vláda stihla na finančných trhoch požičať za štyri percentá a veru nebude to zrejme poslednýkrát. Aj tristo miliónov eur už presunuli, aby spomínanú poisťovňu nechali trošku vydýchnuť. A všetko sa to, ako inak, má tváriť ako „slovenská sociálna politika“.

V súčasnosti pritom idú na vyplácanie penzií historicky najvyššie sumy. Len v tomto roku výdavky na ne oproti vlaňajšku stúpli za deväť mesiacov o necelých 1,5 miliardy eur a šplhajú sa takmer na osem miliárd eur. Pritom predchádzajúce roky prinášali medziročné nárasty prevyšujúce niečo viac ako dve stovky miliónov eur.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.