Ako dokáže ministerka Dolinková, že slová o silnom štáte v zdravotníctve myslí nová vláda vážne

Na snímke podpredsedníčka strany HLAS - SD Zuzana Dolinková Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas). Foto: Jakub Kotian/TASR

Z textu Programového vyhlásenia vlády SR sme sa veľa nedozvedeli, indície sú však jasné, rovnako ako to, čím by svoje tvrdenia dokázali. Píše bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Predložené programové vyhlásenie vlády (PVV) je formalita, nie seriózny dokument vlády, ktorej záleží na zlepšení našej spoločnosti.

Vágne frázy, veľmi málo konkrétnych riešení. Aby to neublížilo ani teraz, ani potom. Účel svätí prostriedky, počuli sme z úst jej premiéra. A aj v pléne je vidieť, že ministri diskutovať o riešeniach pre Slovensko nechcú. Skôr to chcú mať rýchlo schválené. Potrebujú sa predsa venovať ďalším čistkám na ministerstvách a štátnych úradoch, aby zabezpečili úspešné napĺňanie biznis záujmov svojich blízkych ľudí. A samozrejme, to najdôležitejšie – zabezpečiť beztrestnosť sebe a všetkým, ktorí s nimi doteraz mútili kalné vody.

V stati PVV k zdravotníctvu nevidíme nič prevratné, čo by ľudia, ktorí sa venujú zdravotníctvu, nevedeli. Formulácie, ktoré nemôžu ublížiť, snažiace sa zalichotiť ľuďom či súkromníkom v sektore. Musíme si teda počkať, čo sa reálne bude diať. Začiatok pôsobenia ministerky však vôbec nevyzerá dôveryhodne.

Osobne mám problém veriť aj vete v PVV: “Jedine silný štát, ako regulátor, dokáže zabezpečiť, že zdravotná starostlivosť bude služba ľuďom a nie luxusom pre vyvolených.”

Zdá sa mi, že uvedené vyhlásenie je skôr napínanie svalov: Všetci sa budete musieť s nami dohodnúť! Ministerka Dolinková sa hneď na začiatku svojho pôsobenia za zatvorenými dverami dohodla so súkromníkmi z Penty a Agelu, že v rámci siete nemocníc budú môcť ohrozovať a „vykrádať“ štátne nemocnice. Personálne aj materiálne. To sa odrazí na kvalite poskytovania zdravotnej starostlivosti v štátnych nemocniciach. Bratislava vďaka tomuto rozhodnutiu nepostaví veľkú univerzitnú nemocnicu. Košický Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb nebude mať dostatok financií na poskytovanie špičkovej starostlivosti, ktorú roky poskytoval, lebo o financie sa bude musieť deliť s novým Kardiocentrom z Agelu.

Všetci si pamätáme, ako premiér Pellegrini sadol do bagra a rozhodol sa zbúrať v podstate zdravý skelet Rázsoch. Aj so silnými rečami, že ide bojovať so súkromníkom, ktorý sa rozhodol stavať nemocnicu asi 5 km vzdušnou čiarou od tohto miesta. Teraz bude môcť dokázať, či to nebolo len prázdne gesto. Alebo to bolo gesto, ktoré malo vyčistiť tento pozemok na iné použitie.

Exminister Palkovič sa rozhodol urobiť všetko pre to, aby nemocnica na Rázsochách bola postavená aspoň zo štátnych peňazí. A úprimne, je mi veľmi ľúto, ako premiér Heger s ministrom Lengvarským celú výstavbu z Plánu obnovy sabotovali.

Teraz tečú ďalšie milióny eur do novej projektovej dokumentácie. Ak táto vláda zruší túto investíciu, bude musieť ľuďom vysvetliť, že vyhodí ďalšie milióny eur do vzduchu. Tým, že ministerka teraz zaradila Bory do 3. úrovne v Bratislave, hoci minister Palkovič na to nevidel zákonné predpoklady, je ortieľ veľkej univerzitnej nemocnice (UN) v Bratislave spečatený. Hlas je už s Pentou asi dohodnutý. Ministerka sľubuje, že všetko ešte zanalyzujú. A analýza, samozrejme, ukáže, že nová veľká univerzitná nemocnica sa do Bratislavy už nezmestí a nemá stáť ani na Rázsochách. Možno im z tej analýzy vyjde menšia doplnková nemocnica niekde inde. Výsledkom bude, že nemocnica Bory úplne rozbije koncept ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorý odborníci v Bratislave plánovali.

Všetci veľmi dobre vieme, aké je pre slovenské zdravotníctvo dôležité mať veľkú koncovú nemocnicu. Nielen kvôli efektivite procesov v zadlženej univerzitnej nemocnici, ale najmä kvôli vede, výskumu a vzdelávaniu zdravotníckych profesionálov. Zdá sa, že na hrobe štátneho zdravotníctva súčasná vládna moc dovolí súkromníkom si realizovať svoj biznis. Tí pacientom teraz pekne spievajú, ako keď vtáčka lapajú. Keď zničia konkurenciu, ktorú im môže vytvoriť už iba štát, budú sa voči štátu správať ako monopol, vydierať ho a zdravotníctvo bude na Slovensku nesmierne drahé. Penta má chápadlá už takmer všade. Cez Dôveru, zo zdravotných odvodov našich občanov, či cez svoje médiá sponzoruje novinárov, think-thanky, konferencie a všeličo iné… Všade má ľudí, ktorí sledujú jej záujmy. Sami sa mi na ministerstve niektorí priznali, že boli na svojich pozíciách preto, lebo ich tam dosadila Penta. Mal by som sa tešiť, že Hlas nám sľúbil silný štát. Keď vidím, v čom všetkom už svojich voličov jeho politici podviedli, zdá sa mi, že aj toto bol len ďalší planý sľub, aby sa voliči chytili na lep. A oni aby si mohli robiť svoj biznis.

Ale veľmi rád by som sa mýlil. Ak to Pellegrini a Fico myslia vážne, nech zastavia rozhodnutie ministerky Dolinkovej a budujú silný štát, veľkú univerzitnú nemocnicu v Bratislave a silný VÚSCH v Košiciach.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články