V letných mesiacoch roka 2023 sa narodilo menej ako päťtisíc detí mesačne

V letných mesiacoch roka 2023 sa narodilo menej ako päťtisíc detí mesačne. Letné mesiace obyčajne prinesú nárast populácie, tento rok sú však prejavom pokračujúceho negatívneho trendu, ktorý možno označiť za „demografickú katastrofu“.

Pri porovnaní prvých ôsmich mesiacoch tohto roka s tým predošlým vidieť, že v roku 2022 sa narodilo 35 703 detí, v tomto roku bol prepad na 32 836 detí. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR.

Posledným mesiacom, v ktorom bol prírastok vyšší ako päťtisíc detí, bol august 2021.

Každý jeden mesiac tohto roka sa narodilo menej detí ako rok predtým. Takže aj keby sa v nasledujúcich mesiacoch narodilo presne toľko ľudí ako v jesenných a zimných mesiacoch minulého roka, výsledný súčet by bol nižší ako minuloročných 50 841.

Viac sa dočítate v článku.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac