Zamestnanci OpenAI sa vyhrážajú, že odídu, pokiaľ vedenie neodstúpi a jej šéf Altman sa nevráti

Zamestnanci OpenAI sa vyhrážajú, že odídu, pokiaľ vedenie neodstúpi a jej šéf Altman sa nevráti. Obnovenie funkcie žiadajú aj pre spoluzakladateľa a prezidenta spoločnosti Grega Brockmana.

Svoj postoj vyjadrilo vo verejnom liste približne 500 zamestnancov spoločnosti OpenAI.

„Proces, ktorým ste ukončili prácu Sama Altmana a odvolali Grega Brockmana z predstavenstva, ohrozil všetku túto prácu a podkopal našu misiu a spoločnosť. Vaše správanie jasne ukázalo, že nemáte kompetenciu dohliadať na OpenAI,“ uvádza sa v liste.

Zamestnanci v liste ďalej píšu, že sa môžu rozhodnúť rezignovať a pripojiť sa k novej divízii AI spoločnosti Microsoft, ktorú budú viesť Altman a Brockman. Správnej rade odkazujú, že „nie sú schopní pracovať pre ľudí alebo s ľuďmi, ktorým chýbajú kompetencie, úsudok a starostlivosť o ich poslanie a zamestnancov“.

Novinárka Kara Swisher zverejnila spomínaný petičný list na sieti X. V popise uviedla, že sa pod neho podpísalo 505 zo 700 zamestnancov spoločnosti OpenAI.

Rada riaditeľov spoločnosti OpenAI, ktorá stojí za generatívnym modelom umelej inteligencie ChatGPT, v piatok nečakane odvolala z fukncie Sama Altmana, výkonného riaditeľa spoločnosti OpenAI. Rada uviedla, že Altman stratil jej dôveru, pričom poukázala na problémy v komunikácii, ktoré mali byť prekážkou pri plnení jeho povinností.

Prezident a spoluzakladateľ OpenAI Greg Brockman, ktorý v rámci výmeny manažmentu odstúpil z funkcie predsedu rady riaditeľov, v spoločnosti takisto skončil.

Altmanov a Brockmanov odchod prekvapil mnohých zamestnancov firmy, ktorí sa o náhlej zmene vedenia dozvedeli z internej správy a z blogu spoločnosti určeného pre verejnosť.

(guardian)