Peking poprel obvinenie Canberry, že čínska loď zranila austrálskych potápačov

Peking poprel obvinenie Canberry, že čínska loď zranila austrálskych potápačov. Reagoval tak na tvrdenie Austrálie, že sonarové impulzy vyžarované čínskou vojenskou loďou "pravdepodobne" zranili potápačov austrálskeho vojenského námorníctva.

„Vyzývame austrálsku stranu, aby rešpektovala skutočnosti a prestala bezohľadne a nezodpovedne obviňovať Čínu,“ povedal hovorca čínskeho rezortu obrany Wu Čchien. Dodal, že Čína sa „nezapojila do žiadnych aktivít, ktorý by mohli zasiahnuť austrálskych potápačov“.        

Austrálsky minister obrany Richard Marles v sobotu obvinil Peking z „nebezpečného a neprofesionálneho správania“ na mori okolo fregaty HMAS Toowoomba, ktorá podporovala snahy OSN o presadzovanie sankcií v japonskej výhradnej ekonomickej zóne. Táto fregata patrí Kráľovskému austrálskemu vojenskému námorníctvu (RAN).

Marles spresnil, že potápači odstraňovali zapletené siete z lodnej vrtule, keď sa k plavidlu priblížil čínsky torpédoborec, ktorý „pravdepodobne“ zranil niekoľko vojakov sonarom namontovaným na trupe lode.

Hovorca čínskeho ministerstva obrany uviedol, že austrálska verzia udalostí je „úplne v rozpore s faktami“. „Čínsky torpédoborec ‚Ningbo‘ prijal opatrenia, ako je sledovanie, monitorovanie, identifikácia a overovanie v súlade so zákonom a predpismi,“ tvrdí Wu.

Čína a Austrália sa v súčasnosti po rokoch sporov snažia o zlepšenie vzťahov. Austrálsky premiér Anthony Albanese podnikol začiatkom novembra prelomovú cestu do Pekingu, pričom pokrok ocenil ako „nespochybniteľne veľmi pozitívny“, pripomína AFP.

Napätie medzi Canberrou a Pekingom v oblasti bezpečnosti však pretrváva pre rozširujúci sa vplyv Číny v ázijsko-tichomorskom regióne.

(tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok