Na Slovensku začali pôsobiť špeciálne tímy na monitorovanie mučenia

Na Slovensku začali pôsobiť špeciálne tímy na monitorovanie mučenia a zlého zaobchádzania na miestach, kde sa nachádzajú osoby obmedzené alebo pozbavené osobnej slobody. Vytvorili ich Kancelária verejného ochrancu práv, Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a Úrad komisára pre deti v rámci Národného preventívneho mechanizmu proti mučeniu.

Úlohou tímov je monitorovať mučenie a zlé zaobchádzanie v zariadeniach, kde sa nachádzajú osoby obmedzené alebo pozbavené osobnej slobody. V rámci Národného preventívneho mechanizmu (NPM) bude verejný ochranca opráv podávať každoročne za všetky tri inštitúcie výročné správy o stave činnosti Národnej rade.

„Spoločne sa budeme starať o to, aby na miestach, kde sú ľudia obmedzení alebo pozbavení slobody, bol zabezpečený monitoring. Zároveň je našou úlohou učiť štát, ako s týmito ľuďmi zaobchádzať,“ vyhlásil verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

Zároveň dodal, že v rámci Kancelárie verejného ochrancu práv bol vytvorený nový odbor dohľadu nad obmedzovaním osobnej slobody, ktorý má v náplni práce aplikovanie záväzkov vyplývajúcich z Opčného protokolu.

Opatrenia proti zlému zaobchádzaniu sa budú vykonávať vo forme neohlásených návštev zariadení. „V rámci preventívnych prostriedkov, vyplývajúcich z našej činnosti, je pre nás dôležité zamerať sa predovšetkým na kvalitu vzťahov v zariadeniach, kde sa nachádzajú deti a mladiství,“ vyhlásil komisár pre deti Jozef Mikloško.

„Počas doterajšej, takmer osemročnej činnosti nášho úradu sme zistili a posudzovali množstvo prípadov, ktoré mali znaky zlého zaobchádzania, čo sme oznamovali orgánom činným v trestnom konaní,“ uviedla komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

NPM proti mučeniu vznikol na základe Opčného protokolu k Dohovoru OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu. Slovenská republika Opčný protokol ratifikovala 4. júla 2023.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac