Diskusie v ropnom zoskupení OPEC+ sú náročné, nevylučuje sa ani ďalší odklad schôdzky

Diskusie v zoskupení OPEC+ o možných škrtoch produkcie ropy sú náročné, nevylučuje sa ani ďalší odklad schôdzky. Očakáva sa, že zástupcovia štátov sa skôr dohodnú na predĺžení súčasného rozsahu produkčných škrtov, než na ich zvýšení.

Zasadnutie OPEC+, ktorého členmi sú štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší veľkí producenti ropy na čele s Ruskom, by sa malo uskutočniť vo štvrtok (30. 11.), a to prostredníctvom internetu.

Očakáva sa, že sa na ňom rozhodne o objeme produkcie na budúci rok. Podľa dvoch zdrojov sa o zvýšení rozsahu produkčných škrtov, čo je krok, ktorý sa mal podľa pôvodných informácií tiež zvážiť, momentálne aktívne nediskutuje.

To znamená, že väčšie šance má predĺženie súčasnej dohody o objeme produkcie. Na druhej strane zdroje nevylúčili, že by mohlo dôjsť aj k ďalšiemu odkladu konania schôdzky. „Nikto nechce ustúpiť zo svojej pozície,“ povedal jeden zo zdrojov.

Schôdzka sa mala uskutočniť už v nedeľu 26. novembra, pre spory o úroveň produkcie v afrických krajinách sa však presunula na 30. novembra. Zdroje však uviedli, že odvtedy sa krajiny OPEC+ v tejto otázke posunuli bližšie ku kompromisu.

(tasr, reuters)