Predstavitelia europarlamentu podporujú začiatok rokovaní o vstupe Ukrajine do Európskej únie

Predstavitelia europarlamentu podporujú začiatok rokovaní o vstupe Ukrajine do Európskej únie. Proces vstupu krajiny pre nich neznamená len prenesie európskej legislatívy, ale aj transformáciu spoločnosti.

„Ukrajina vyvíja pôsobivé úsilie (uskutočniť reformy, pozn.). A Konferencia predsedov Európskeho parlamentu dnes potvrdila, že Ukrajina preukázala solídny základ pre otvorenie rokovaní o pristúpení,“ povedala predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová.

Konferencia predsedov vo svojom komuniké uviedla, že verí, že Ukrajina bude pokračovať v ambicióznom vykonávaní všetkých reforiem potrebných na dokončenie implementácie odporúčaní Európskej komisie s cieľom čo najskôr začať prístupové rokovania.

Lídri politických skupín poznamenali, že budúci vstup Ukrajiny do EÚ považujú za „geostrategickú investíciu do zjednotenej a silnej Európy“.

„Ukrajina je a zostane prioritou Európskeho parlamentu. Ukrajina sa môže spoľahnúť na nepretržité úsilie a našu pripravenosť podporovať legitímne ambície a ašpirácie ukrajinského ľudu,“ uvádza sa v oficiálnom vyhlásení.

(sita)