V Rusku odsúdeného Američana Paula Whelana za špionáž, fyzicky napadol spoluväzeň.

V Rusku odsúdeného Američana Paula Whelana za špionáž, fyzicky napadol spoluväzeň. Incident sa odohral vo väznici IK-17 s maximálnym stupňom stráženia.

Ako vo svojej s odvolaním sa na regionálne oddelenie federálnej väzenskej služby (FSIN) informovala agentúra Reuters, medzi Whelanom a ďalším väzňom došlo k hádke, počas ktorej americký občan dostal úder do tváre.

Agentúrny zdroj oboznámený so situáciou doplnil, že Whelana udrel odsúdený pôvodom z Turecka. Príčinou ostrej výmeny názorov boli rozdielne politické názory.

Konflikt medzi väzňami ukončil zásah dozorcov FSIN. Oboch väzňov následne poslali na lekárske vyšetrenie, pri ktorom u Whelana zistili podliatinu pod okom.

Podľa brata amerického väzňa Davida Whelana k incidentu došlo 28. novembra v krajčírskej dielni väznice IK-17, do ktorej dozorcovia obvykle ani nevstupujú. Whelana udrel do tváre nový spoluväzeň a rozbil mu okuliare, uviedla rodina amerického väzňa.

„Paul je terčom, pretože je Američan a protiamerické nálady sú medzi ostatnými väzňami bežné,“ objasnil David Whelan. „Paul hovorí, že verí, že väzenské orgány berú útok vážne,“ doplnil.

Paul Whelan je občanom USA, Írska, Kanady a Spojeného kráľovstva. V júni 2020 ho moskovský mestský súd odsúdil na 16 rokov odňatia slobody vo väzení s maximálnym stupňom stráženia, pričom ho uznal vinným zo špionáže. Whelan vinu nepriznal, no proti rozsudku sa neodvolal v nádeji, že ho vymenia za ruských občanov Viktora Buta a Konstantina Jarošenka, ktorí boli vtedy v americkom väzení.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac