Prezidentka Taiwanu tvrdí, že Čína neplánuje inváziu, pretože má dosť vlastných problémov

Prezidentka Taiwanu tvrdí, že Čína neplánuje inváziu, pretože má dosť vlastných problémov v ekonomickom a politickom sektore.

„Myslím si, že čínski lídri čelia v súčasnosti mnohým výzvam vnútri krajiny… Pravdepodobne teraz nemajú čas zvažovať veľkú inváziu na Taiwan,“ uviedla taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Medzinárodné spoločenstvo dalo podľa nej Číne zároveň dostatočne najavo, že vojna neprichádza do úvahy.

Upozornila, že Peking sa snaží ovplyvniť januárové prezidentské voľby na Taiwane, na čo využíva napríklad vojenské hrozby a ekonomický nátlak. Cchaj už v týchto voľbách nekandiduje, pretože už dosiahla limit dvoch po sebe nasledujúcich funkčných období.

Pevninská Čína považuje Taiwan (jeho oficiálny názov je Čínska republika) za súčasť svojho územia napriek tomu, že má od roku 1949 nezávislú vládu.

Komunistická vláda v Pekingu prisľúbila, že jedného dňa získa nad Taiwanom úplnú administratívnu moc, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčila ani použitie sily. Čínsky prezident Si Ťin-pching na novembrovom stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bideon povedal, že zjednotenie Taiwanu s Čínou sa „nedá zastaviť“. Spojené štáty však poskytujú Taiwanu zbrane na obranu, čo je jedným z dôvodov zhoršenia vzťahov s Pekingom.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac