Európska únia poskytne Slovinsku po letných záplavách zálohovú platbu vo výške 100 miliónov eur

Európska únia poskytne Slovinsku po letných záplavách zálohovú platbu vo výške 100 miliónov eur v rámci Fondu solidarity Európskej únie, aby sa znížilo finančné bremeno úsilia Ľubľany o obnovu po škodách.

Ako referuje oficiálny web výkonného orgánu Európskej únie, zálohová platba nasleduje po žiadosti o podporu z Fondu solidarity Európskej únie (FSEÚ), ktorú Slovinsko predložilo 20. októbra.

Záverečná platba, ktorá bude závisieť od posúdenia žiadosti Slovinska o podporu z FSEÚ a rozpočtovej dostupnosti zo strany Komisie, bude nasledovať v roku 2024.

Slovinské úrady označili povodne za najhoršiu katastrofu tohto druhu v novodobej histórii krajiny. Tá postihla takmer dve tretiny krajiny. Poškodená bola kľúčová infraštruktúra, ako sú cesty a dodávky energie, pričom boli zničené stovky domov a budov.

Bezprostredne po povodniach Komisia prejavila solidaritu so Slovinskom a ponúkla pomoc prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany EÚ, ktorý okrem iného zahŕňal vrtuľníky, nákladné autá a rýpadlá. Odvtedy Komisia zmobilizovala aj 8,6 milióna eur prostredníctvom poľnohospodárskej rezervy na podporu poľnohospodárov v Slovinsku, ktorých živobytie bolo povodňami najviac zasiahnuté.

(sita)