Študentský LGBT spolok Light, ktorý pôsobí na Univerzite Komenského, zorganizoval v stredu protest na podporu Palestíny

Študentský LGBT spolok Light, ktorý pôsobí na Univerzite Komenského, zorganizoval v stredu protest na podporu Palestíny. Na organizácii zhromaždenia sa podieľala aj iniciatíva Povstanie pokračuje a Iniciatíva za spravodlivý mier na Blízkom východe.

„Neznesiteľná ľahkosť, s akou EÚ a vlády väčšiny jej členských štátov vrátane našej akceptujú alebo dokonca podporujú túto vojnu Izraela proti okupovanej palestínskej populácii pod sloganom sebaobrany, je neakceptovateľná,“ napísali organizátori podujatia na sociálnej sieti. Ide podľa nich o neospravedlniteľný „plán na masové vyhladovanie, etnické čistky či genocídu“.

„Žiadame okamžité prímerie, oslobodenie unesených ľudí z Izraela aj palestínskych politických väzňov a väzenkýň v izraelských väzniciach, ukončenie blokády Pásma Gazy, ukončenie vojenskej okupácie Palestíny a ukončenie izraelského režimu apartheidu,“ vyhlásili organizátori.

Napriek výlučnému príklonu k palestínskej strane konfliktu žiadajú „uzavretie spravodlivého mieru, ktorý zaručí uplatňovanie rovných práv pre všetky a všetkých“.

Protestné zhromaždenie sa konalo v stredu podvečer na Námestí SNP v Bratislave pri príležitosti Medzinárodného dňa solidarity s palestínskym ľudom. Odtiaľ sa mali demonštranti po príhovoroch presunúť pred Prezidentský palác na Hodžovom námestí a pred Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku na ulici Palisády.

(facebook)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac