Rodinný víkend: Zláka vás vôňa medových Vianoc alebo Alicina krajina zázrakov vo vianočnom šate?

BRATISLAVA – Prvý decembrový víkend sa bude niesť ako inak než v predvianočnom duchu. S Alicou sa môžete vybrať do krajiny Vianoc. Predzvesťou najkrajších sviatkov v roku sú aj typické chute a vône, ktoré môžete zažiť napríklad v Centre ekovýchovy na Kamzíku pri pečení vianočných oblátok, medovníkov, či pri výrobe sviečok zo včelieho vosku. A hoci je to trochu v predstihu, príde aj Mikuláš.

alica v krajine Vianoc titulná fotka Alica v krajine Vianoc. Foto: Divadlo ZáBaVKa/FB

Alica v krajine Vianoc

2. decembra v Inspire v Ivánke pri Dunaji o 10:30

Kto by nepoznal svetoznámy príbeh z pera L. Carolla, v ktorom sa Alica pri prenasledovaní bieleho králika dostane cez králičiu noru až do sveta zázrakov. Keďže Vianoce klopú na dvere, tak sa tento príbeh rozhodlo divadlo Zábavka zaodieť do vianočného šatu. Výsledkom je rozprávka s kúzlom Vianoc určená pre všetkých, ktorí túžia veriť na zázraky. Pedstavenie je plné kúziel, pesničiek a veselých postáv akými sú Vianočný zajac, Srdcový kráľ, Klobúčik a v neposlednom rade aj Alica. Deti doň môžu aktívne vstupovať a pomôcť Alici uveriť, aby neboli Vianoce ohrozené.

Medové Vianoce v Centre ekovýchovy na Kamzíku

2. decembra v Centre ekovýchovy na Kamzíku v čase od 10:00 do 15:00

Mestské lesy v spolupráci s bratislavskými včelármi z OZ Apis Carpatica pripravili podujatie, na ktorom môžete načerpať predvianočnú atmosféru prostredníctvom typických vianočných vôní a chutí. Môžete nahliadnuť do výroby vianočných voskových ozdôb a pečenia medovníčkov a vianočných oblátok. Včelári tu budú predávať poctivý včelí med, sviečky z včelieho vosku či liaté voskové ozdoby na stromček. K ochutnávke medovníčkov a oblátok si môžete dať aj čaj z byliniek zozbieraných v mestských lesoch. Kamzík je obľúbenou rekreačnou a oddychovou zónou Bratislavčanom. Ocitnete sa v lone prírody, čo môžete využiť na malé potulky lesom.

Kone v Dopravnom múzeu

2. a 3. decembra v Dopravnom múzeu v Bratislave, počas otváracích hodín od 10:00 do 17:00

Pre všetkých malých aj veľkých milovníkov hier a koní, či už skutočných párnokopytníkov, alebo aj tých pod kapotou auta, je tu interaktívna hra, ktorá vás prevedie po múzeu. Kone boli v minulosti kľúčovou zložkou dopravy. Ich ťažnú silu využívali ľudia ako formu osobnej dopravy, ale kone im výrazne zjednodušovali život pri preprave rôznych nákladov. Dnes už ich funkciu suplujú autá a mnohé ďalšie dopravné prostriedky. A viete, čo sú to krne? To a mnoho iných zaujímavostí z oblasti konskej dopravy môžete zistiť, ak si prídete cez víkend zahrať interaktívnu hru, ktorú pre vás v múzeu pripravili. Je vhodná pre deti od 5 rokov v sprievode rodiča. Na menších návštevníkov budú čakať omaľovánky a vystrihovačky.

Nedeľné rozprávkové dopoludnie v Cultus Ružinov

3. decembra v Dome kultúry Ružinov o 10:30

Nedeľné dopoludnie v Kultúrnom dome Ružinov pravidelne patrí deťom. Výnimkou nebude ani nastávajúca nedeľa. Stražanovo bábkové divadlo si pripravilo pre najmenších bábkové prestavenie Gašparkova čarovná stolička. V čom spočíva čarovná moc stoličky? Gašparko ňou vie odhaliť zlobu a lakomosť v ľuďoch. Ten, kto sa na stoličku posadí a má niektorú z týchto neblahých vlastností, sa na stoličku prilepí. Hra pozostáva z troch dejstiev, v ktorých Gašparko lieči klamárov a zločincov. Prvou je zlá a lakomá suseda. Druhým kováč, ktorý sa upísal čertovi. Podarí sa Gašparkovi tieto neduhy z ľudí vyhnať?

Mikuláš v Petržalke

3. decembra v Petržalke, začína sa o 15:00 pred DK Zrkadlový háj

Tento rok Mikuláš zavíta do Petržalky v značnom predstihu. Deti príde potešiť už túto nedeľu. Mikulášska jazda sa začne pred Domom kultúry Zrkadlový háj. Odtiaľ sa o 15:00 presunie smerom po Romanovej k budove Miestneho úradu v Technopole. Jeho ďalšie kroky poputujú po Kutlíkovej, Pajštunskej a Jiráskovej až k Petržalskej plavárni. Podujatie zavŕšia na Námestí republiky na vianočných trhoch. Mikuláša tam privíta na pódiu starosta Petržalky Ján Hrčka. Okrem sladkých dobrôt sa môžu deti tešiť aj na fotenie s Mikulášom a jeho pomocníkmi. Mikuláša o 17:45 vystriedajú Mici a Mňau so svojím vianočným predstavením.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac