Pellegrini: Mohli by sme sa inšpirovať skúsenosťami volebného systému v Česku

Peter Pellegrini sa chce inšpirovať volebným systémom v Českej republike, kde systém viacerých volebných obvodov už funguje. Chce si vziať poučenie zo skúseností, ale i prípadných problémov.

P. Pellegrini: Výstavba nemocnice v Banskej Bystrici by sa mohla zaèa koncom jari Peter Pellegrini. Foto: Ján Krošlák/TASR

Šéf parlamentu pripomenul, že Slovensko má pre voľby do Národnej rady v ústave zabetónovaný jednomandátový volebný obvod. „Regióny na Slovensku čoraz intenzívnejšie volajú po tom, by mali garantovaných svojich zástupcov v parlamente,“ zdôraznil s tým, že vládna koalícia chce na Slovensku otvoriť diskusiu o prípadnej zmene volebného systému.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac