Rok 2023 bude pravdepodobne najteplejší od začiatku meraní

Rok 2023 bude pravdepodobne najteplejší od začiatku meraní, oznámilo vo štvrtok OSN. Zároveň žiadala urýchlené kroky proti globálnemu otepľovaniu a zastaviť s tým súvisiace vplyvy.

Priemerná svetová teplota je podľa údajov Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) o 1,4 stupňa Celzia vyššia než priemerné hodnoty v období tzv. pre-industriálneho obdobia. Rok 2023 tak s určitosťou predstihne rok 2016 a stane sa najteplejším v dejinách meraní. WMO upozornila, že klimatický jav El Niňo môže zvyšovať teploty aj v budúcom roku. Záverečnú správu o stave klímy v roku 2023 má zverejniť v prvej polovici roka 2024.

Vo štvrtok, kedy WMO zverejnila predbežnú správu o globálnom stave klímy za rok 2023 sa v Dubaji začína klimatický summit OSN COP28. „Veci sa vyvíjajú tak rýchlo, že už celý mesiac pred koncom roka môžeme vyhlásiť, že rok 2023 je najhorúcejší rok zaznamenaný v dejinách ľudstva,“ povedal generálny tajomník OSN António Guterres prostredníctvom videokonferencie delegátom na COP28. Upozornil, že ľudstvo má problém a planéta sa ženie ku klimatickej katastrofe.

Guterres svetových lídrov v Dubaji vyzval, aby sa zaviazali prijať prísne opatrenia na obmedzenie klimatickej zmeny – vrátane postupného vyradenia fosílnych palív a a zvýšenia kapacity obnoviteľných zdrojov energie. Pripomenul, že medzinárodné spoločenstvo plánuje obmedziť nárast globálnej teploty do 1,5 stupňa Celzia.

(tasr, afp, dpa)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac