Pápež: Rodinám a národom sa nútia ideologické a utilitaristické modely so zamatovou rukavičkou

386848424_361505049780773_1886657375787480169_n Pápež František s veriacimi vo Vatikáne v novembri 2023. Foto: Bohumil Petrík

Je zbytočné zapájať sa do boja za mier a životné prostredie? Sme za kultúru života či za kultúru smrti? Apeluje František na účastníkov klimatickej konferencie COP28 v Dubaji.

„Spoločnosti, v ktorých žijete, ktoré sú smutne rozdelené na základne fanúšikov medzi prorokov záhuby a ľahostajných okoloidúcich, radikálnych environmentalistov a popieračov klimatických zmien. […] Je zbytočné sa zapájať do boja v tomto prípade rovnako ako v prípade mieru. (Takýto prístup) nepomáha k náprave situácie. Nápravou je dobrá politika.“

Takto sa prihovoril pápež František na klimatickej konferencii COP28 v Dubaji v Spojených arabských emirátoch. Napriek plánovanej účasti do Dubaja nezavítal pre aktuálne zdravotné problémy. Jeho prejav na samite prečítal vatikánsky „premiér“ kardinál Pietro Parolin. V texte odsúdil ziskuchtivosť a uprednostenie národných záujmov.

„Svet úplne prepojený, ako je ten náš dnešný, by nemal byť odpojený od tých, ktorí ho riadia. (Problém tiež je) s medzinárodnými rokovaniami, ktoré nemôžu dosiahnuť výrazný pokrok vzhľadom na pozície, ktoré krajiny zaujali, keď stavajú svoje národné záujmy nad globálne spoločné dobro. Ocitáme sa pred pevnými a dokonca neotrasiteľnými pozíciami, ktorých cieľom je chrániť príjem a obchodné záujmy,“ vyhlásil pontifik.

Občas ich odôvodňujeme tým, že takto sa to robilo v minulosti a pravidelne sa tak prenáša zodpovednosť na iných, vysvetlil.

Vyjdime z obmedzenosti vlastného záujmu a nacionalizmu

Štátny sekretár Svätej stolice ďalej citoval Františka, aby sme sa viac angažovali pre energetickú účinnosť, obnoviteľné zdroje, odstránenie fosílnych palív a vzdelávanie v životnom štýle, ktorý je od nich menej závislý. Zároveň treba položiť základy nového multilateralizmu, myslí si argentínsky pápež:

„Klimatické zmeny ukazujú potrebu politickej zmeny. Vyjdime z obmedzenosti vlastného záujmu a nacionalizmu, to sú prístupy patriace do minulosti.“

Hlavný pastier katolíckej cirkvi rovnako odsúdil vojny a výrobu zbraní, ktoré prispievajú k ničeniu prírody:

„Koľko energie ľudstvo míňa na početné prebiehajúce vojny, napríklad v Izraeli a Palestíne, na Ukrajine a v mnohých častiach sveta. Konflikty, ktoré problémy nevyriešia, ale len zvýšia. Koľko zdrojov sa premrhá (výrobou) zbraní, ktoré ničia životy a ničia náš spoločný domov.“

Niektoré ideologické a utilitaristické modely voči rodinám sú formy kolonizácie

Líder katolíkov v tomto zmysle vystríhal pred snahou obviňovať chudobných a vysokú pôrodnosť. Sú to nepravdy, ktoré treba rázne vyvrátiť. Chudobní, ktorých je temer polovica nášho sveta, sú zodpovední za sotva desatinu toxických emisií. Rozdiel medzi niekoľkými bohatými a masami chudobných podľa Františka nikdy nebol taký priepastný ako v súčasnosti.

Rodenie detí nie je problém, ale zdroj, nie je proti životu, ale za život, pokračoval ďalej kardinál Parolin citujúc pápežove slová. Niektoré ideologické a utilitaristické modely, ktoré sa teraz vnucujú so zamatovou rukavicou na rodiny a národy, predstavujú podľa Františka skutočné formy kolonizácie. Rozvoj mnohých krajín, ktorý už je zaťažený veľkým hospodárskym dlhom, by nemal byť potrestaný.

Namiesto toho vyzval na zváženie zodpovednosti niekoľkých národov za znepokojujúci ekologický dlh voči mnohým ďalším. Preto by bolo spravodlivé nájsť spôsob na odpustenie finančných dlhov, doplnil prvý muž katolíckej cirkvi.

„Zanechajme naše rozdelenia a zjednoťme svoje sily. A s Božou pomocou nech sa vynoríme z temnej noci vojen a ničenia životného prostredia, aby sme zmenili našu spoločnú budúcnosť do úsvitu nového a žiarivého dňa,“ prečítal kardinál Parolin záverečnú výzvu rímskeho biskupa.


Ďalšie články