Kamery ukazujú vodičom teplotu a stav vozovky. Pozrite si s nami aktuálne fotografie z ciest

Takmer každý vodič Slovenska v súčasnosti bojuje s dilemou. Bude tento úsek prejazdný? Zasnežené cesty bývajú zradné, najmä na kopcovitých úsekoch ako je Vychylovka, Príslop či Donovaly. Žilinský samosprávny kraj sa preto rozhodol pomôcť inštalovaním meteostaníc.

Cesty už vodičov Žilinského kraja neprekvapia. Foto: David M. Cesty už vodičov Žilinského kraja neprekvapia. Foto: David M.

Vodiči si po novom budú môcť situáciu na cestách a stav vozovky skontrolovať pomocou internetu. Stránka poskytuje vodičom fotografie, ktoré rozmiestnené meteostanice zhotovujú v pravidelných intervaloch.

Kamera zároveň okrem času a miesta upresní aj teplotu vzduchu. Taktiež meria aj rýchlosť a smer vetra, teplotu a stav povrchu vozovky či vlhkosť vzduchu. Vodiči tak môžu v predstihu zistiť, či je úsek prejazdný a bezpečný.

Takto nám systém ukázal úsek Rovná Hora medzi Terchovou a Zázrivou. Foto: sczsk.sk

ŽSK takto nainštaloval už 50 meteostaníc naprieč celým územím kraja. Pozrieť si ich môžete tu. Na stránke stačí jednoducho kliknúť na konkrétny úsek a následne na názov mesta či úseku. Používateľovi sa potom zobrazí fotografia stará niekoľko minút, spoločne so všetkými potrebnými údajmi.