Progresívci a SaS s mafiou povalili vládu. Na protesty pozvite aj nás, vyhlásil Matovič

premiér Igor Matoviè Igor Matovič. Foto: TASR/Jakub Kotian

Igor Matovič adresuje opozičným stranám KDH, PS a SaS, ktoré ohlásili na utorok ďalší protest o 18:00 h na Námestí slobody v Bratislave, verejnú výzvu. Chce, aby naň pozvali aj ďalšie relevantné mimoparlamentné strany. Vraj sa rád zdrží toho, aby s nimi stál na jednom pódiu, ak by malo byť práve toto dôvodom ich výhovorky.

Podľa lídra hnutia Slovensko Igora Matoviča majú strany SaS a PS mimoriadny problém s tým, že nestratil pamäť. „Ľuďom priebežne pripomínam, že pred rokom spolu s mafiou, ktorá nám teraz vládne, hlasovali za povalenie Hegerovej vlády, lebo vraj rezignovala na boj proti mafii a korupcii. Práve som im adresoval verejnú výzvu,“ napísal na sociálnej sieti Matovič.

„V prípade, ak ukážu, že im na Slovensku v tejto kritickej chvíli skutočne záleží a prestanú tieto strany šikanovať, ja sa veľmi rád zdržím toho, aby som s nimi na jednom pódiu stál. Nie, že by som nechcel, ale keď mám byť výhovorka, nech sa páči a úprimne, budem aj rád, lebo stáť na pódiu po boku človeka, ktorý vedome povalil už tri demokratické vlády a teraz sa tvári, že bojuje proti zlu, to by aj trochu schyzo bolo,“ vyhlásil líder hnutia Slovensko.

Predseda progresívcov Michal Šimečka v reakcii na Matoviča uviedol, že na protest pozvú aj iné strany. Nespresnil, či medzi nimi bude aj Slovensko.

Rozdelená opozícia

Matovič príspevkom reagoval na ďalší utorňajší plánovaný protest, ktorý v piatok ohlásili opozičné strany KDH, PS a SaS. Vo štvrtok sa prvej plánovanej demonštrácie zhromaždili tisíce ľudí, ktorí opakovane skandovali „toto vám neprejde“. Členovia hnutia Slovensko pred Úrad vlády však neprišli. Predseda Igor Matovič usporiadal vlastný protest pred parlamentom o 17. hodine, na ktorom sa zúčastnilo pár desiatok ľudí.

Pred parlamentom však nakoniec vyzval protestujúcich, aby sa zúčastnili aj na proteste zvyšku opozície o 18:00 h. Dodal však, že považuje za fatálnu chybu predstaviteľov týchto strán to, že „povyšujú svoj záujem nad záujem verejný“.

„A podujatia pripravujeme aj v ďalších mestách. Prizveme aj občianske iniciatívy a ďalších politických partnerov. Nedovolíme Robertovi Ficovi, aby uniesol právny štát na Slovensku!“ uviedol na sociálnej sieti líder strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka, ktorý uviedol ako „spolupodpísaných“ aj lídrov strán KDH, Milana Majerského a SaS Richarda Sulíka.

„Ak si Robert Fico myslel, že unesie právny štát rýchlo a v tichosti – mýlil sa. Slovensko si vieme a budeme brániť. Zvládli sme to voči komunistom, voči Mečiarovi a zvládneme to aj voči Ficovi,“ uvádza sa v organizovanom podujatí zriadenom ako „udalosti“ na sociálnej sieti.


Ďalšie články