Čoskoro odtajnia dokumenty s menami ľudí s väzbami na pedofila Epsteina. Americké médiá píšu aj o Clintonovi

Tento týždeň sa zverejnia stovky zapečatených súdnych spisov týkajúcich sa zosnulého pedofila Jeffreyho Epsteina. Svetové médiá špekulujú o tom, že sa v nich môže objaviť aj niekoľko prominentných mien vrátane britského princa Andrewa a bývalého amerického prezidenta Billa Clintona.

americký finanèník Jeffrey Epstein

Finančníka Jeffryho Epsteina zatkli v júli 2019 pre podozrenia zo sexuálneho zneužívania maloletých dievčat, ako aj z podieľania sa na medzinárodnom obchode s ľuďmi. Podľa žaloby bol Epstein zakladateľom siete na obchodovanie s maloletými osobami so zámerom ich sexuálneho zneužívania.

Podľa prokuratúry finančník v rokoch 2002 – 2005 platil maloletým dievčatám za masáže a následne ich vo svojich domoch na Floride a v New Yorku pohlavne zneužíval. Epstein všetky obvinenia popieral a žiadal o prepustenie na kauciu, čo mu súd zamietol.

V auguste roku 2019 spáchal vo svojej cele samovraždu, avšak za zvláštnych okolností. Strážcovia, ktorí mali Epsteina na starosti, mali jeho celu kontrolovať každých 30 minút. V osudnú noc sa tak nestalo, pretože vraj zaspali. Neskôr sfalšovali záznamy o kontrole.

Komplicka sa trestu nevyhla

Po Epsteinovej smrti sa pozornosť presunula na jeho spolupracovníkov a známych. Medzi prvými na jeho bývalú priateľku Ghislaine Maxwellovú. Tá si aktuálne odpykáva 20-ročný trest odňatia slobody.

V decembri 2021 ju usvedčili, že násilníkovi pomáhala verbovať a sexuálne zneužívať neplnoleté dievčatá. Obete navádzala, aby pedofilovi poskytovali masáže, ktoré napokon skončili sexuálnymi praktikami.

Žalobcovia ju počas procesu opisovali ako „sofistikovanú predátorku“, ktorá dobre vedela, čo robí, a tiež Epsteinovho „kľúčového“ spojenca pri zneužívaní dievčat. 

Ďalšie mená majú byť známe čoskoro

Zaznieť majú údajne aj ďalšie mená.

Jedna z neplnoletých obetí Virginia Giuffreová obvinila v roku 2015 Maxwellovú, že umožnila jej sexuálne zneužívanie zo strany Epsteina a ďalších vplyvných mužov. Tá označila obvinenia za „zjavné lži“, na čo Giuffreová reagovala žalobou za urážku na cti.

Prípad bol nakoniec v roku 2017 urovnaný. Sudca napísal, že Giuffreová „bola obeťou trvalého sexuálneho zneužívania neplnoletých v rokoch 1999 až 2002“. Dokumenty použité v tomto prípade však naďalej vyvolávali záujem aj dlho po skončení súdneho konania.

Denník Miami Herald od roku 2018 priebežne zverejňoval tisíce strán, ale mená v dokumentoch boli pozmenené.

Newyorská sudkyňa Loretta Preskaová však 18. decembra rozhodla, že niektoré mená môže súd odtajniť. Každému, koho sa to týka, dala čas na podanie námietky do polnoci 1. januára. Po uplynutí lehoty na podanie odvolania budú dokumenty odpečatené a zverejnené v súdnom spise.

Čoskoro sa preto očakáva, že na svetlo sveta sa dostanú mená vyše 150 osôb prepojených s neslávne známym finančníkom. Majú medzi nimi byť osoby obvinené z protiprávneho konania, ako aj osoby, ktoré pre Epsteina pracovali alebo s ním mali len styčné väzby. Medzi menami sú aj údajné obete obchodovania so sexom a svedkovia trestných činov, informovali americké médiá.

Očakáva sa, že v dokumentoch sa môže vyskytnúť aj britský princ Andrew. Toho Giuffreová obvinila, že ju ako 17-ročnú nútil k sexu, čo princ Andrew dôrazne poprel. Prípad bol urovnaný v roku 2022. Podľa ABC News však čoskoro odtajnené súdne dokumenty budú obsahovať podrobnosti od svedkyne identifikovanej ako neznáma 162, „ktorá vypovedala, že bola s princom Andrewom, Maxwellovou a vtedy 17-ročnou Giuffreovou v Epsteinovom newyorskom sídle“.

Skloňuje sa aj meno exprezidenta Clintona, ten to popiera

Vo viacerých správach sa uvádza, že medzi menovanými bude aj bývalý americký prezident Bill Clinton, hoci denník New York Times upozorňuje, že Giuffreová ho neobvinila zo žiadneho priestupku.

Clintonova kancelária v roku 2019 uviedla, že začiatkom tohto tisícročia viackrát letel súkromným lietadlom sexuálneho násilníka s názvom Lolita expres a stretával sa s ním, ale o jeho trestných činoch nevedel a od roku 2009 s ním prerušil osobný kontakt.

„Prezident Clinton nevie nič o hrozných zločinoch, z ktorých sa Jeffrey Epstein pred niekoľkými rokmi priznal na Floride, ani o tých, z ktorých bol nedávno obvinený v New Yorku,“ uvádza sa vo vyhlásení z roku 2019, ktoré hovorca zopakoval aj v utorok.

Iní zas očakávajú presne opačný vývoj. „Pre niektorých z nás nie je žiadnym prekvapením, že v spise Jeffreyho Epsteina bude menovaný Bill Clinton. Povedali sme to už dávno, ale označili nás za konšpiračných teoretikov,“ napísala na X republikánka Marjorie Taylor Greeneová z Georgie. „Pedofili patria do väzenia, nie na tajné vládne zoznamy,“ dodala politička.


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok