Slováci si budú prezidenta voliť 23. marca. Pellegrini uviedol, kedy sa vyjadrí k svojej kandidatúre

Prezidentské voľby sa na Slovensku uskutočnia 23. marca 2024. Oznámil to v pondelok predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas). Svoju kandidatúru zatiaľ neohlásil. Pellegriniho verdikt sa verejnosť dozvie 19. januára.

pellegrini Peter Pellegrini. Foto: Jakub Kotian/TASR

Prípadné druhé kolo volieb sa uskutoční 6. apríla. Pellegrini zdôraznil, že od vyhlásenia volieb začína plynúť 21-dňová lehota na podávanie kandidatúr jednotlivých uchádzačov.

Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku musí uskutočniť najneskôr 60 dní pred ukončením funkčného obdobia hlavy štátu. Keďže funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna, najneskorší možný termín na konanie prvého kola volieb bol 13. apríl.

Prezidenta volia občania Slovenskej republiky v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Podľa Ústavy SR musí kandidáta na prezidenta navrhúť najmenej 15 poslancov Národnej rady alebo mu kandidatúru umožnia občania na základe petície s 15-tisíc podpismi.

Pellegrini už skôr informoval o tom, že termín prezidentských volieb bude dôkladne zvažovať, aby sa neprekrýval napríklad s dátumom jarných prázdnin v jednotlivých samosprávnych krajoch alebo s Veľkou nocou.

Voľby budú pravdepodobne súbojom Pellegriniho a Korčoka

Najskloňovanejšími menami v súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami sú Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Z uvedenej dvojice však oficiálne oznámil svoju kandidatúru iba bývalý minister diplomacie Korčok, ktorý sa o post hlavy štátu bude uchádzať ako občiansky kandidát.

Korčokovi zatiaľ vyjadrili podporu opozičné strany Progresívne Slovensko a SaS.

Pellegrini sa o svojej kandidatúre doposiaľ nevyjadril jasne. Nedávno uviedol, že svoje osobné rozhodnutie už urobil, ešte sa však musia dohodnúť na spoločnom postupe v rámci jeho strany Hlas.

Po tlačovej besede, na ktorej predseda Národnej rady ohlásil termín volieb, uviedol, že svoje rozhodnutie o kandidatúre oznámi 19. januára v Banskej Bystrici.

Najčerstvejším uchádzačom o prezidentský post je Radačovský

O Prezidentský palác sa plánuje uchádzať aj europoslanec a predseda mimoparlamentnej strany Slovenský patriot Miroslav Radačovský. Svoje stanovisko oznámil v pondelok.

O podpisy na kandidatúru plánuje požiadať desať poslancov SNS a päť poslancov z iných politických strán. Na kandidatúru podľa stanoviska vyzvalo Radačovského predsedníctvo strany.

Podpisy začal nedávno zbierať aj šéf SNS Andrej Danko. Jeho kandidatúra však nie je istá. Podpisy začal zbierať pre prípad, že sa nedohodne s Pellegrinim alebo Štefanom Harabinom, ktorý bude taktiež kandidovať. Elektorát SNS má k nemu podľa Danka najbližšie.

Danko ostro kritizoval nerozhodnosť Pellegriniho a odkladanie oznámenia o jeho kandidatúre. Danko si je istý, že Pellegrini kandidovať pôjde a jeho „tanečky“ sú zbytočné. Najlepším prezidentom by podľa neho bol premiér Robert Fico.

V súvislosti s možnou kandidatúrou sa skloňovalo aj meno bývalého policajného prezidenta Štefana Hamrana, rozhodol sa však neuchádzať o post hlavy štátu.

KDH sa ešte nevyjadrilo, koho v prezidentských voľbách podporí. Definitívne však oznámilo, že vlastného kandidáta nepostaví. Skloňovali sa však mená ako Miriam Lexmann a Viliam Karas.

V prezidentských voľbách bude kandidovať aj líder Aliancie Krisztián Forró a bývalý minister zahraničných vecí Ján Kubiš.