V Malých Karpatoch sprístupnili prvú banskú štôlňu. Blížiaci sa víkend však ponúka oveľa viac

BRATISLAVA – Rok 2024 máme už v plnom prúde a spolu s ním sa naštartovalo aj dianie v našom hlavnom meste. Počas nastávajúceho víkendu môžete navštíviť viacero zaujímavých miest a podujatí, z ktorých sme vybrali návštevu jedinej sprístupnenej banskej štôlne v Malých Karpatoch, finišujúcu výstavu Malý princ, trochu zábavy z cirkusantského sveta či putovanie po stopách židovskej komunity v Bratislave.

permonik-stolna-buducnost-pezinok Štôlňa Budúcnosť v Pezinku je sprístupnená pre verejnosť. Foto: Bratislavský kraj/Michal Feik

Štôlňa Budúcnosť pri Pezinku

Zlato, pyrit či antimonit. Malé Karpaty majú svoju históriu v ťažbe nerastných surovín. Jedna zo štôlní, v ktorých ťažba v minulosti prebiehala, je dnes sprístupnená verejnosti. Baníctvo v Pezinku sa viaže k dvom obdobiam. Prvá kapitola sa tejto histórie sa začala písať už v 14. storočí, kedy tu prebiehala ťažba zlata ryžovaním v potokoch alebo dobývaním na miestach, kde zlaté žily vychádzali na povrch. V 18. storočí ťažbu po dlhej prestávke obnovil Jozef Entzler. Zlata sa však v Pezinku vyťažilo málo.

Významnejšími surovinami boli pyrit a antimonit. Pyrit slúži na výrobu síry a kyseliny sírovej. V polovici 19. storočia vybudovali v Pezinku prvú továreň na výrobu kyseliny sírovej v Uhorsku. Ťažba tu prebiehala až do konca 20. storočia. Poslednú baňu zatvorili v roku 1992. Na komentovanú prehliadku sa treba vopred prihlásiť na stránke Geopark Malé Karpaty formou e-mailu. Pred prehliadkou vás v krátkosti zaškolia, dostanete výstroj a baterku a môžete sa vybrať objavovať.

Malý princ – výstava

Cez víkend v Pistoriho paláci v Bratislave od 10:00 do 18:00

Malý princ je kultové a nadčasové dielo, ktoré prepája svet detí so svetom dospelých. Tento magický svet ožíva v jedinečných ilustráciách Elišky Podzimkovej, a to doslovne. Výstava je totiž interaktívna, vťahuje návštevníkov priamo do príbehu, ktorý vnímajú všetkými svojimi zmyslami. Dospelí budú zas na chvíľu deťmi. Vďaka modernej technológii môžu návštevníci ilustrácie rozpohybovať a sledovať ich vo svojich telefónoch či tabletoch.

Znenazdajky sa môžete ocitnúť na stanovišti z lávového piesku alebo na plaziacich sa jazykoch voňavej hmly. Najmenší sa môžu výstavou popreháňať s vetrom vo vlasoch na drevenom odrážadle v tvare líšky. Výstava bude prebiehať do 25. januára, takže ak ste si ju ešte nestihli pozrieť, tak máte na to posledných pár dní.

Cirkusový workshop v SND

13. januára o 11:00 v Skúšobnom javisku v Novej budove SND

Juraj Benčík deti počas soboty v divadle prevedie školou cirkusu formou interaktívnej hry a tvorivých dielní. Každý zúčastnený bude mať možnosť vyskúšať si prstové kúzla, žonglovanie, cirkusovú akrobaciu, základy povrazolezectva a tí najodvážnejší budú zasvätení do tajov krotenia divých zvierat.

Šašo Jašo Počmáraný alias Juraj Benčík rád prevedie programom deti od 6 rokov. Keďže nebude chýbať veľa pohybu, tak je dobré prísť v pohodlnom oblečení a mäkkej obuvi. Prihlásené deti so zakúpenou vstupenkou a vyplneným a podpísaným GDPR súhlasom treba v deň konania workshopu priviesť k hlavnému vchodu SND v čase medzi 10:45.

Rande s mestom pre rodiny s deťmi: Cudzinci z východu

14. januára o 10:00, presné miesto začiatku exkurzie bude uvedené v odpovedi na registračný formulár

Ak chcete poodkryť tajomnú históriu židovskej komunity v Bratislave – meste, kde sa prví židovskí osadníci objavili s rímskymi konvojmi, podujatie Rande s mestom bude určite dobrou voľbou. Táto fascinujúca cesta začína v dávnych dobách, keď sa tieto starobylé kultúry stretli, ale Židia sa neusídlili natrvalo. Skutočná stopa trvalého židovského osídlenia v Bratislave sa však objavuje v 13. storočí, kedy sa ich prítomnosť stáva neoddeliteľnou súčasťou mestského života.

Židovská komunita sa sústreďovala v dvoch štvrtiach v srdci stredovekého mesta, chránených pevnými mestskými hradbami. Môžete sledovať ich príbeh cez storočia – od čias prosperity až po chmúrne obdobia vyhnanstva, keď boli z mesta neprávom vypoklonkovaní a preskúmať, ako sa osudy židovskej komunity odvíjali a transformovali až do dnešných dní.

Aký je terajší stav tejto historicky bohatej komunity? Odpoveď nájdete na komentovanom „Rande s mestom“, kde sa naučíte viac o tejto pozoruhodnej histórii a jej vplyve na súčasný život v Bratislave. Exkurzia je kúskom z bohatej kultúrnej mozaiky, ktorú Bratislava ponúka. Účasť je voľná, avšak je potrebné sa vopred registrovať prostredníctvom online formulára.