Na podporu zo Štátneho fondu rozvoja bývania si siahnu aj ľudia nad 35 rokov. Žiadosť možno podať od 15. januára

Pri aktuálnych úrokových sadzbách a čoraz prísnejších podmienkach pri poskytovaní hypoték by záujemcovia o bývanie mali upriamiť pozornosť smerom k štátnej pomoci. Účelov, na ktoré bol v roku 1996 zriadený Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB), je viac. Okrem atraktívnej úrokovej sadzby sa žiadatelia o túto podporu dostanú od tohto roka aj k zaujímavejšiemu objemu peňazí.

bývanie Ilustračná foto: zinkevych / freepik.com

Vzhľadom k aktuálnej situácii na trhu a ponuke bánk sa obstaranie bytu alebo rodinného domu pre fyzické osoby práve prostredníctvom štátnej podpory javí ako najvýhodnejšie. A zjavne si to uvedomujú aj Slováci, ktorých záujem o túto formu financovania v súvislosti s bývaním stúpol už v minulom roku. Potvrdila to pre Štandard aj Katarína Starosta z kancelárie generálneho riaditeľa Štátneho fondu rozvoja bývania.

K dispozícii poskytla aj štatistiky, z ktorých vyplýva, že z poskytnutých úverov išiel väčší objem na kúpu než na výstavbu nehnuteľností, aj keď oproti hypotekárnemu financovaniu ide zatiaľ o zanedbateľný počet nehnuteľností. Hotové nové bývanie si tak prostredníctvom štátnej podpory zadovážilo 57 domácností, z toho 41 žiadostí bolo schválených ľuďom s ťažkým zdravotným postihnutím. Vlani si na výstavbu vyčerpalo prostriedky osem rodín.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.