Tréner Pini: Petra má pretrhnutý predný krížny väz, o dva týždne ju čaká operácia. Nebude to veľký zákrok

Petra Vlhová si v sobotu počas obrovského slalomu Svetového pohára v Jasnej roztrhla predný krížny väz v kolene a čaká ju operácia. Na pondelňajšom brífingu o tom informoval jej tréner Mauro Pini.

Vlhová má pretrhnutý predný krížny väz, èaká ju operácia Mauro Pini, hlavný tréner Petry Vlhovej. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Vlhová mala tvrdý pád v úvodnom kole sobotňajšieho obrovského slalomu v domácom stredisku. Záchranári ju zviezli na saniach a následne transportovali vrtuľníkom do nemocnice v Ružomberku. V nedeľu odcestovala k odborníkovi do Švajčiarska, kde sa aj zhruba o dva týždne podrobí operácii.

Podľa Piniho je do istej miery poškodený aj meniskus a trochu natiahnutý mediálny kolaterálny väz. Za približný termín návratu označil september.

Vlhová už vie podľa svojho trénera na koleno dostúpiť, čaká sa, kým zranenie odpuchne. Nepôjde podľa neho o veľký operačný zákrok. Predpokladá tiež, že zranenie ju nevyradí z dvoch sezón, ale iba tej súčasnej.

„Petra chápe, čo ju v najbližšom období čaká a s úsmevom je doma. Sústredí sa teda na budúcnosť. Je to veľmi dôležité, že je pripravená pracovať. Potrebná bude disciplína a správny prístup. Nemôžeme teraz načrtnúť časové očakávania, ale pripravujeme sa na to, že od mája by mohla na sebe tvrdo pracovať a v septembri by mohla byť späť na lyžiach. Záležať však bude na tom, ako bude jej telo reagovať. Biologické procesy nemôžeme oklamať a musíme postupovať presne podľa nutných krokov,“ pokračoval tréner Pini. Ozrejmil tiež, že jeho zverenka bola veľmi spokojná s návštevou vo Švajčiarsku.

Vlhovú bude vo Švajčiarsku operovať doktor Oliviera Siegrista a jeho tím z Hospital du Valais. „Situácia mohla byť aj horšia, preto sme radi. Zatiaľ to nevyzerá na nejaké komplikácie. Petra vie presne, čo má robiť, aby všetko prebiehalo čo najviac hladko. Vie, že ju čaká náročné obdobie. Má však úsmev na tvári a to je dôležité.,“ dodal kouč úradujúcej olympijskej šampiónky v slalome.

Manažér tímu Petry Vlhovej Richard Galovič informoval o tom, prečo si Vlhová a jej kouč vybrali špecialistu zo Švajčiarska. „Vždy sa snažíme robiť s najlepšími z najlepších. Aj na Slovensku by sme našli ľudí, ktorí by to vyriešili, ale ide o skúsenosť s konkrétnym typom zranení u lyžiarov. Dostali sme odporúčania od našich partnerov aj športovkýň, ktoré si tým prešli. Aj Mauro (Pini) má v tomto smere už skúsenosti. Zvážili sme všetky možnosti a vybrali si konzultáciu u lekára, ktorý riešil väčšinu špičkových lyžiarov. To je najdôležitejšie. Nechceli sme riskovať a šli sme naisto,“ povedal Galovič.

Dodal, že celý proces prebehne podľa dohľadom doktora Siegrista. „Operácia aj procesy rekonvalescencie a regenerácie. Pozitívny moment je aj to, že Mauro s ním vie komunikovať v rodnom jazyku, poznajú sa dlhé roky,“ doplnil Galovič.

Na Facebooku sa ozvala aj Petra. Poďakovala sa za podporu a priazeň a sľubuje, že sa vráti „ešte silnejšia“:

Otec lyžiarky aj ďalší ľudia z tímu si želajú, aby sa preteky v Jasnej zopakovali o dva roky a Petra v nich mohla nastúpiť a vyhrať.

Jasná vyvolala priaznivé reakcie medzi viacerými svetovými lyžiarkami. Veľmi priaznivo o pretekoch, podmienkach a najmä atmosfére písali na sociálnych médiách a hovorili pre televízie pretekárky ako Zrinka Ljutičová z Chorvátska, ktorá Jasnú označila za najlepšie preteky vôbec, Sara Hectorová zo Švédska, ktorá vyhrala obrovský slalom, stala sa miláčikom publika a silný potlesk mala aj po slalome na druhý deň, a tiež víťazka slalomu a druhá z obrovského slalomu Mikkaela Shiffrinová.

Všetky pretekárky vyjadrili solidaritu a podporu Petre Vlhovej.

(tasr, sita, red.)