Snažíme sa vytlačiť Rusov z Krymu a Donbasu, aby sa nedostali ďalej, napríklad do Košíc či Prešova. Kyjev reaguje na Ficove slová

„Som proti členstvu Ukrajiny v NATO,“ vyhlásil premiér Robert Fico v relácii Sobotné dialógy vo verejnoprávnom rádiu. Vyslúžil si tým kritiku časti slovenského politického spektra, no aj od ukrajinských predstaviteľov. Bez ohľadu na to plánuje svojmu ukrajinskému náprotivku Denysovi Šmyhaľovi oznámiť, že Kyjev nebude dostávať od Bratislavy žiadne zbrane.

World Economic Forum in Davos Foto: Profimedia.sk

„Poviem mu, že sú veci, na ktoré máme úplne iný názor, poviem mu, že pokiaľ ide o vstup do EÚ, ich rešpektujeme, ale musia plniť podmienky, a nie že vstúpi do EÚ krajina, ktorá absolútne nespĺňa žiadne požiadavky,“ povedal Fico. „Prečo (Ukrajinci) očakávajú, že Rusi opustia Krym, Donbas a Luhansk?“ pýtal sa premiér.

Prístupové rokovania nášho východného suseda do Európskej únie však hodlá podporiť, nakoľko podľa neho ide „o politické rozhodnutie, ktoré nemá nič spoločné s realitou“. Kyjev podľa neho na vstup do EÚ nie je pripravený.

„Ja by som sa spýtal premiéra Fica, keď hovorí, že Ukrajina má odovzdať územie, keby sme sa my ocitli v podobnej situácii, tak ktoré územie Slovenska by odovzdal on v záujme mieru? Odovzdal by časť východného Slovenska?“ reagoval predseda opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Vláda v Kyjeve považuje teritoriálny kompromis za nemožný

Na podobnú nôtu sa vyjadril aj hovorca rezortu ukrajinskej diplomacie Oleh Nikolenko, ktorý často interpretuje názory rezortného ministra Dmytra Kulebu.

Ten na svojom účte na Facebooku napísal: „Kompromis v otázke územnej celistvosti nie je možný. Ani pre Ukrajinu, ani pre Slovensko, ani pre hociktorú inú krajinu.“

„Ukrajina a jej partneri vynakladajú úsilie na to, aby vytlačili Rusov z Krymu, Donbasu aj Luhanska, aby sa oni nedostali ďalej, napríklad do Košického, Prešovského či ďalších slovenských krajov,“ napísal Nikolenko s tým, že „bez bezpečnosti na Ukrajine nebude bezpečnosť ani na Slovensku, ani v celej Európe“.

Ukrajinský poslanec vyzval na zrušenie návštevy v Užhorode

Na vyjadrenia slovenského premiéra reagoval aj šéf zahraničného výboru ukrajinského parlamentu Oleksandr Merežko. Ten vyzval predstaviteľov Kyjeva, aby Ficovu návštevu zrušili.

„Je absolútne neprijateľné tváriť sa, že sa nič nedeje, keď líder iného štátu robí vyhlásenia, ktoré spochybňujú suverenitu štátu. Ide o ‚červenú čiaru‘, ktorá si vyžaduje ráznu a jednoznačnú reakciu, najmä keď líder iného štátu robí takéto hanebné vyhlásenia v predvečer návštevy štátu, ktorého suverenitu popiera,“ napísal Merežko v statuse na svojom Facebooku.

„Zvyčajne sa v takýchto prípadoch návšteva zruší a ministerstvo zahraničných vecí vydá vyhlásenie zamerané na ochranu suverenity a cti svojho štátu,“ doplnil.

(tasr, sita, ta3, ukrajinska pravda, dv, fb)