7 dní v kocke: Fico zámerne provokoval o Ukrajine a Američanoch. A médiá mu to zhltli

Robert Fico Olaf Scholz Robert Fico. Foto: Martin Baumann/TASR

V rubrike 7 dní v kocke Dag Daniš komentuje hlavné témy týždňa. Dnes o Ficovej podpornej ceste na Ukrajinu, z ktorej sa vykrútil provokatívnymi komentármi; o útokoch na ministerku Šimkovičovú, ktoré nie sú fér; o verejných protestoch, pri ktorých KDH zúfalo dupe na brzdu a o návrate „lovca hoaxov“ – bývalého politruka – Davida Púchovského.

1. Ficove premety

Fico tento týždeň riešil náročnú úlohu: ako Ukrajine garantovať ďalšiu podporu vrátane vojenskej. A ako z toho vykľučkovať pred vlastnými voličmi, ktorým sľuboval zásadnú zmenu kurzu. Vybavil to tak, ako má vo zvyku. Provokatívnymi rečami, ktoré boli určené pre slovenské médiá.

Ficovi na to stačili dve tézy. Najskôr povedal, že v Kyjeve nie je žiadna vojna. Potom dodal, že Ukrajina nie je suverénna krajina, lebo je pod vplyvom Spojených štátov. Médiá zareagovali presne tak, ako to potreboval Fico. Pohoršene sa nafúkli. A následne pukli od zlosti. Podstata veci – dohody o podpore Ukrajiny – sa veľmi neriešila. Išla nabok. Tak, ako si to naplánoval Fico.

Je to škoda. Lebo na stretnutí Fica s ukrajinským premiérom Šmyhaľom sa riešili mimoriadne dôležité veci.

Ukrajinský premiér vybavil všetko, čo od Slovenska potreboval.

Najviac potreboval, aby Slovensko pokračovalo v dodávkach zbraní a munície. To Ukrajinu tlačí najviac. Ukrajinský premiér v tom uspel. Slovensko bude aj po zmene vlády vyrábať muníciu a zbrane pre ukrajinskú armádu. Nejde pritom len o okrajovú podporu, ale o zásadnú. A rozsiahlu. Dubnická ZVS vyrába veľkú časť delostreleckej munície, ktorá prúdi na Ukrajinu. Odhaduje sa, že tvorí až 20-percentný podiel dodávok. Bez munície zo Slovenska by sa palebná sila Ukrajiny výrazne znížila. Jednoducho, Slovensko je v oblasti vyzbrojovania Ukrajiny jeden z kľúčových a ťažko nahraditeľných hráčov.

V slovenskej delegácii, ktorá vycestovala na Ukrajinu, bol aj minister obrany Kaliňák. Čo dohodol, môžeme len tušiť (Fico nadiktoval médiám iné, zástupné témy). Krátko pred cestou na Ukrajinu urobil minister Kaliňák dôležité rozhodnutie. Presunul 100 miliónov eur do zbrojoviek. Veľká časť z tejto sumy skončila v ZVS, ktorá vyrába delostreleckú muníciu pre potreby Ukrajiny. Zrejme ide o rozširovanie výrobných kapacít zbrojovky, ako to požadujú spojenci.

Okrem munície bude Slovensko pokračovať aj v dodávkach zbraní. Hlavne húfnic.

Kaliňák ešte pred cestou na Ukrajinu vysvetľoval, že nejde o štátnu pomoc, ale o komerčné zmluvy a obchodné dodávky, ktoré pre potreby Ukrajiny financujú európske štáty. Štátna pomoc zo zásob slovenskej armády sa podľa Kaliňáka zastavila. Iste, to sedí. Treba len dodať, že podobne sa rozhodli aj Česi alebo Poliaci. S argumentom, že vyčerpali svoje armádne zásoby a ďalšia pomoc s vyzbrojovaním bude na komerčnej báze. V tomto teda Slovensko nie je nijaký rebel (na akého sa hrá premiér).

Ukrajinská strana uspela aj pri ďalších požiadavkách.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami