KDH zostalo s prezidentským kandidátom mimo hry. Čarnogurský to nekritizuje, Hrušovský hovorí, že je to škoda

Po dvoch volebných obdobiach pôstu sa vlani KDH vrátilo do parlamentu. Ďalšie voľby, tentoraz prezidentské, vypustilo. Svojho prezidentského kandidáta nepredstavilo. Zatiaľ nie je ani zrejmé, či vôbec niektorého podporí. Víkendové vyjadrenie poslanca KDH Jána Horeckého naznačuje, že v prvom kole volieb sa strana nemusí prikloniť k žiadnemu uchádzačovi o post hlavy štátu. Aký signál tak KDH vysiela svojim voličom a urobilo chybu, že nedokázalo prísť s vlastnou personálnou ponukou?

Čarnogurský-Hrušovský Ján Čarnogurský (zľava) a Pavol Hrušovský. Foto: FB Ján Čarnogurský a Jakub Kotian/TASR

Bývalí predsedovia KDH Ján Čarnogurský a Pavol Hrušovský sa v odpovediach pre Štandard zdržali kritiky materskej strany. Či si dokážu vybrať niektorého z navrhnutých kandidátov, neprezradili. S tretím bývalým lídrom Jánom Figeľom sa nám nepodarilo skontaktovať.

Definitívny postoj kresťanských demokratov by mal byť známy 17. februára po rokovaní Rady KDH. Poslanec strany Horecký v diskusnej relácii TA3 V politike pripustil, že nemusia podporiť ani jedného kandidáta. „KDH sa stretáva s každým relevantným kandidátom na post prezidenta a na základe týchto stretnutí a predstáv týchto ľudí, ako chcú naplniť túto štátnickú úlohu, sa rozhodneme,“ povedal Horecký.

K problematike sa neskôr vyjadril aj predseda hnutia Milan Majerský, ktorý doplnil, že vedenie KDH sa stretne s každým demokratickým kandidátom kandidujúcim v nadchádzajúcich prezidentských voľbách, ktorý si ctí právny štát a prejaví záujem o stretnutie. V uplynulých dňoch sa preto vedenie hnutia podľa neho stretlo s historikom Patrikom Dubovským a tiež má naplánované stretnutie s Ivanom Korčokom. „Podporu žiadnemu demokratickému kandidátovi sme nezavrhli,“ doplnil Majerský.

Osamelé KDH

V prípade, že KDH nedá odporúčania voliť konkrétneho kandidáta, časť voličov by to mohlo odradiť od hlasovania. „Nie som členom KDH, ale nekritizujem toto stanovisko,“ reagoval expredseda KDH Ján Čarnogurský na vyjadrenie Horeckého. Pavol Hrušovský si nemyslí, že by KDH vysielalo odkaz voličom alebo iným sympatizantom kresťanskodemokratickej politiky, aby zostali doma. „Skôr to nechávajú na slobodné rozhodnutie každého voliča,“ mienil Hrušovský.

Parlamentné strany majú jasno v podpore prezidentských kandidátov. Okrem materského Hlasu môže Peter Pellegrini počítať so Smerom, Andrej Danko s SNS. Ivan Korčok sa môže oprieť o opozičné Progresívne Slovensko (PS) a SaS. Koalícia Slovensko, Za ľudí a Kresťanská únia vyslala do prezidentského súboja Igora Matoviča a Patrika Dubovského.

Mimo hry so svojím kandidátom zostalo len KDH. „Asi by nemal šancu dostať sa do druhého kola, ani to nekritizujem“ komentoval Čarnogurský fakt, že KDH kandidáta nemá a či to považuje za chybu.

Hrušovského postup KDH „trošku mrzí“. Rešpektuje však slobodné rozhodnutie terajšieho vedenia. „Nie som aktérom rokovaní vedenia strany. Skôr som si myslel, že KDH kandidáta postaví už aj preto, že dlhodobo avizovalo dve možné mená kandidátov na prezidenta. Potom k tomu neprišlo. Neviem, z akých dôvodov. Škoda,“ povedal Hrušovský.

Pôvodne sa v KDH uvažovalo o dvoch menách prezidentských kandidátov. Boli medzi nimi europoslankyňa Miriam Lexmann a bývalý minister spravodlivosti Viliam Karas. Predseda KDH Majerský chýbajúceho kandidáta zdôvodnil tým, že volebná kampaň do Národnej rady bola náročná a vyčerpávajúca a že nezostali sily na iné kampane.

„Pre KDH bola priorita vrátiť sa do parlamentu. Kampaň na prezidenta už nedobehneme, lebo v predstihu pred nami už kampane rozbehli Pellegrini a Korčok,“ povedal Majerský v rozhovore pre Štandard 2. februára.

Čarnogurský sa rozhoduje o účasti

O pozíciu prezidenta sa chce uchádzať jedenásť kandidátov. Čarnogurský nepovedal, kto by mohol byť jeho favoritom. „Ešte nie som rozhodnutý, či sa zúčastním prezidentských volieb,“ podotkol. Hrušovský tvrdí, že dôležité je ísť voliť, ale „nechcite odo mňa, aby som v tejto chvíli vyslovil meno ktoréhokoľvek kandidáta“.

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo je plánované na 6. apríla.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok