Stanovište taxíkov mení svoju lokalitu, ľudia tak môžu parkovať bližšie k námestiu

NÁMESTOVO – Obyvateľom Námestova a okolitých obcí je známy pohľad na zaparkované taxíky pred obchodným domom Marína. No najmä tým, ktorí hľadajú voľné parkovacie miesto. Niektorí sa navyše sťažujú na neporiadok, ktorí taxikári spôsobujú. Mesto preto prišlo s novým riešením.

Taxíky Námestovo Taxíky sa presunú, no cena sa zrejme zvýši. Foto: Google

Taxíky boli prvou témou, ktorej sa Mestské zastupiteľstvo Námestovo venovalo v roku 2024. Cieľom bolo presunúť taxíky spred obchodného domu Marína na blízke parkovisko na opačnej strane hlavnej cesty.

Pre ľudí to znamená parkovacie miesta bližšie k námestiu a obchodnému domu, pre taxikárov to znamená zvýšenie nájmu za parkovacie miesta a miernu úsporu na pohonných hmotách.

Mestské zastupiteľstvo schválilo Všeobecne záväzné nariadenie č.1/2024, ktorým sa stanovište taxislužby presúva na veľké parkovisko medzi hlavnou cestou I/78 a mliečnym automatom. Toto parkovisko bolo doteraz spoplatnené formou SMS. Teraz tu však budú stávať taxíky.

Niektorí ľudia vnímajú zmenu pozitívne. Taxikári čakajúci na klientov totiž údajne spôsobovali pred obchodným domom veľký neporiadok, najmä v podobe cigaretových ohorkov. Fotka špinavého parkoviska si našla svoju cestu aj na sociálne siete. Lokalita pôsobila nevľúdne na návštevníkov obchodného domu aj blízkej reštaurácie.

Škvrny či ohorky. Priestory parkoviska vyzerajú veľmi nevkusne. Foto: Facebook

Majitelia taxislužieb po novom budú za parkovacie miesta platiť viac, konkrétne 450 eur na rok za parkovacie miesto, čo je navýšenie o 90 eur. Do rozpočtu mesta tak ročne taxislužby prispejú sumou 7-tisíc eur. Tieto peniaze mesto využije na úpravu parkovacích plôch.

Na zasadnutí mestského zastupiteľstva odznelo, že taxislužby zmenu zrejme premietnu do zvýšenia cien. To sa nám však nepotvrdilo. „Nie. Zatiaľ neplánujeme zmeniť sadzby. Necháme cenu tak, ako je,“ uviedol pre Žilinský Štandard majiteľ taxislužby Sova Taxi Ľuboš Roštiak.

Čo však môže taxikárom pomôcť, je lokalita parkoviska. Zo svojho pôvodného stanovišťa museli taxislužby smerujúce do Rabče ísť opačným smerom na najbližší kruhový objazd, kde sa otočili a pokračovali v plánovanej trase.

Teraz budú mať taxikári možnosť okamžite sa zaradiť do pruhu, do ktorého budú chcieť, čo podľa náčelníka mestskej polície ušetrí taxikárom na pohonných hmotách a v konečnom dôsledku aj na životnom prostredí.

Nové stanovište bude na parkovisku vľavo, pričom taxikári majú pri výjazde možnosť ísť oboma smermi. Foto: Google

Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac