Čo už stihla pani ministerka Dolinková

8. schôdza vlády SR v Bratislave Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková. Foto: Martin Baumann/TASR

Hlas sľuboval silný štát. Mohli sme dúfať, že zdravotníctvo dostane nádej, že zostane sociálnou službou štátu pre všetkých a štát bude zmysluplne regulovať služby súkromníkov, ktorým dovolil v zdravotníctve podnikať. Od nástupu novej ministerky prešlo iba pár dní a hneď sme videli, že to tak nebude.

Čo vlastne ministerka Dolinková stihla urobiť okrem neustálych PR fotiek, ktoré jej zdieľa aj ministerský facebook? No, nebolo toho málo. Okamžite po nástupe zasadla jej kategorizačná rada a skorigovala rozhodnutie jej predchodcu o zadelení nemocníc Penty a Agelu do vyššej úrovne. To, že boli v kategorizačnej rade aj členovia v konflikte záujmu s napojením na finančnú skupinu Penta, čo zákon zakazuje, jej nevadilo. Rozhodla údajne “nepoliticky” tak, ako jej to odporučila rada. A Penta zase tvrdila, že však to bolo rozhodnutie ministerky, pre ktorú rada vydala len odporúčacie stanovisko. Tým, že ministerka zaradila Nemocnicu Bory do vyššej kategórie, umožní jej zriadiť si doplnkové programy štvorkovej úrovne, čím definitívne rozbije plány pripravovanej Národnej univerzitnej nemocnice na Rázsochách. No a to bolo potrebné dokázať štúdiou. A nie hocijakou. Štúdiou, ktorú financuje z väčšej časti Penta, dodáva do nej svoje dáta a jej ľudia sedia za jedným stolom s tými, ktorí ju tvoria. Zjavne tak súkromník dostal prístup k informáciám o poskytovanej zdravotnej starostlivosti v celej Bratislave.

Keď som vybavoval financie z plánu obnovy na výstavbu nových nemocníc na Slovensku, Rázsochy boli tutovka. Mali pozemok, dokonca stavebné povolenie. Nevyhnutnosť výstavby kľúčovej koncovej nemocnice pre Bratislavu a celé Slovensko bola rokmi akcentovaná všetkými zdravotníckymi odborníkmi. Čo skôr sa malo z plánu obnovy postaviť? Ale táto nemocnica nezapadala do scenáru Penty, nakoľko by sa do Bratislavy už potom nezmestili ich plány. Však hodí sa to na neschopnosť štátu. A tak sa nepochopiteľne Rázsochy zrazu nestíhali stavať z plánu obnovy a teraz sa už nebudú stavať ani zo štátneho rozpočtu.

Krátko po nástupe na ministerskú stoličku ministerka musela urobiť rýchle zmeny cez skrátené legislatívne konania. Najskôr zrušila pacientom právo byť zoperovaní do maximálnych čakacích lehôt. Haščákovu poisťovňu Dôvera tak zbavila povinnosti preplácať pacientom zdravotnú starostlivosť v zahraničí, ktorú by im nevedeli včas zabezpečiť na Slovensku. Tiež musela rýchlo odvolať “nepriateľku” Penty, šéfku Úradu pre zdravotnú starostlivosť Renátu Bláhovú. Tá im okrem iného bránila vyplatiť si nerozdelený zisk vo výške 170 miliónov eur, mala s Pentou viacero súdnych sporov a intenzívne pracovala na odhaľovaní nepriaznivých následkov krížového vlastníctva Penty v zdravotníctve. Haščákoví ľudia tak v zdravotníctve stratili výrazného oponenta v dôležitom kontrolnom úrade, za pomoci ktorého vytiahli zo zdravotníctva po spornej účtovnej operácii pri zlúčení s poisťovňou Apolo do cyperských schránok viac ako 400 miliónov eur.

Samozrejme, súčasnú ministerku sprevádzajú pre Ficove vlády typické rýchle čistky v podriadených inštitúciách ministerstva zdravotníctva. Tam dosadzujú svojich politických nominantov. O odbornosti niektorých môžeme vážne pochybovať. Tí ministerke dovolia sa aj odfotografovať s predčasne narodeným bábätkom bez ochranných pomôcok.

Po tom, ako Róbert Kaliňák “prezradil” na poľovníckej chate, že všetko pôjde do …. a nastúpi rehabilitačný proces pre ľudí ako Kvietik, Kollár, Bödör, Výboh, Brhel, Kočner a Haščák, musí byť každému jasné, čo sa v poslednom čase deje. Vláda Roberta Fica už v parlamente schválila aj novelu Trestného zákona. Haščák sa môže tešiť. Veci, za ktoré je obžalovaný, budú premlčané. Penta vlastní na Slovensku bulvárne denníky Plus jeden deň a kúpila už aj Nový čas. Silnú zbraň, podľa ich slov atómový kufrík na ovplyvňovanie verejnej mienky jednoduchých ľudí. Možno vám to ušlo, ale o posledných protestoch a schválení “mafiánskeho” balíčka – generálnej amnestie pre obžalovaných podnikateľov z období predchádzajúcich Ficových vlád – tieto noviny neinformovali. Keďže protesty naberali na sile a početnosti, Robert Fico musel zakročiť aj v parlamente a prikázal skrátiť rozpravu. Predsa len je tu obava, aby sa to vládnej moci nevymklo z rúk. No a v zdravotníctve opäť naplno úraduje Penta.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články